Verbeter WikiKids vandaag nog!

Coracles

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jongetje in een coracle

Een coracle is een kleine, afgeronde, lichtgewicht boot van het soort dat traditioneel wordt gebruikt in Wales, en ook in delen van het West Country en in Ierland, met name de rivier de Boyne, en in Schotland, met name de rivier de Spey. Het woord wordt ook gebruikt voor gelijkaardige boten gevonden in India, Vietnam, Irak en Tibet.  

Het woord coracle is een Engelse spelling van het oorspronkelijke Welshe cwrwgl, verwant aan het Iers en Schots-Gaelische currach, en is al in de zestiende eeuw in Engelse teksten opgenomen. Andere historische Engelse spellingen omvatten corougle , corracle, curricle en coricle.

Bouw

De structuur is gemaakt van een raamwerk van gespleten en verweven wilgentakken, vastgebonden met repen wilgenschors. De buitenste laag was oorspronkelijk een dierenhuid zoals paarden- of ossenhuid (lederhuid), met een dunne laag teer om het waterdicht te maken - tegenwoordig vervangen door geteerde calico, canvas of glasvezel. De Vietnamese/Aziatische versie van de coracle is gemaakt van verweven bamboe en waterdicht gemaakt door hars en kokosolie te gebruiken. Het is ovaal van vorm en zeer vergelijkbaar met een halve walnootschaal. De coracle heeft geen kiel, maar wel een vlakke bodem om de belasting gelijkmatig over de constructie te verdelen en de vereiste waterdiepte te verminderen (zodat het niet te diep in het water ligt). Deze structuur helpt om de boot beter manoeuvreerbaar te maken en minder snel te blijven haken bij gebruik op smalle en/of ondiepe langzaam stromende waterwegen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Coracles&oldid=748552"