Computervirus

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een computervirus (meestal gewoon virus genoemd) is een vorm van schadelijke software. Computervirussen verspreiden zich over verschillende computers door bijvoorbeeld e-mail, USB-sticks en CD's. Een virus is een soort worm die zich in een bestand nestelt. De virus kan daar veel schade veroorzaken.

Computervirussen worden veel gebruikt door criminelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een computer hacken. Als je computer een virus heeft, krijgt hij problemen. Hij kan bijvoorbeeld langzamer worden. Ook kunnen somigge virussen bestanden van de harde schijf verwijderen. Je computer kan zelfs overgenomen worden.

Behalve op computers, komen virussen ook voor op Mobiele telefoons. Mobiele telefoons worden minder vaak getroffen door virussen dan computers. Vooral Windows computers worden vaak getroffen door virussen, omdat dit het meest voorkomende bestuurssysteem is. er zijn drie soorten virussen: het Trojaanse paard, wormen en de logic bomb. het Trojaanse paard is een virus dat zich anders voordoet dan het echt is. hij zit bijvoorbeeld verstopt in een reclame of een website. wormen zijn geen virussen maar worden wel zo genoemd, het zijn zelfstandige programma's die zich zelfstandig over het hele netwerk verspreiden. Als de schade pas aangebracht wordt op een vooraf bepaald tijdstip, zoals bij een tijdbom of op het moment dat de software een bepaalde - vooraf vastgelegde - verandering waarneemt, spreekt men van een logic bomb.

Het maken en het expres verspreiden van virussen is in heel veel landen strafbaar, dus ook in Nederland en België.

Je kunt proberen te voorkomen dat je computer een virus krijgt. Door antivirussoftware te downloaden. De meeste virussen worden zo wel ontdekt. Maar de beste manier is om niet op dingen te klikken waarvan je niet weet of het veilig is.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Computervirus&oldid=849653"