Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

College van advies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een college van advies of adviescollege adviseert in Nederland de regering en het parlement. Colleges van advies kunnen vast, tijdelijk of eenmalig ingesteld worden.

Taak

Colleges van advies kunnen advies en voorlichting geven aan de regering, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Ze kunnen door deze partijen gevraagd worden om advies te geven, maar mogen ook uit zichzelf advies uitbrengen. Dit advies heeft vaak te maken met het ontwerp van wetten en beleid. Adviescolleges kunnen ook een controlerende taak hebben of verantwoordelijk zijn voor de organisatie van belangrijke zaken. Voorbeelden hiervan zijn de Algemene Rekenkamer, die de financiën van de overheid onderzoekt, en de Kiesraad, die tijdens verkiezingen dienst doet als hoofdstembureau.

Onderverdeling

Colleges van advies kunnen vast, tijdelijk of eenmalig ingesteld worden. De meest belangrijke adviescolleges worden de Hoge Colleges van Staat genoemd. Hieronder volgt een overzicht van de adviescolleges.

Hoge Colleges van Staat

De Eerste en Tweede Kamer zijn zelf ook Hoge Colleges van Staat, maar zij zijn geen adviescolleges.

Vaste colleges van advies

Tijdelijke colleges van advies

  • Adviescollege toetsing regeldruk
  • Adviescollege Veiligheid Groningen
  • Bestuurlijke Adviesraad Kinderopvangtoeslag
  • Adviescollege huis- en hobbydierenlijst
  • Nederlandse Sportraad

Eenmalige colleges van advies

Er zijn erg veel eenmalige colleges van advies die allemaal een heel specifieke taak hebben. Deze colleges blijven vaak maar erg kort bestaan.

Media

Video's

Informatie

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=College_van_advies&oldid=730693"