Help mee! Maak een account of meld je aan.

Een prettige Bevrijdingsdag!

Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Checkpoint Charlie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Checkpoint Charlie, een kopie van het origineel.

Checkpoint Charlie was een controlepost in de Duitse hoofdstad Berlijn, toen de stad gescheiden was in oost en west. Checkpoint Charlie was toen één van de drie doorgangen in de Duits-Duitse grens. Het lag tussen de Amerikaanse en de Russische sector.

Tegenwoordig is Checkpoint Charlie niet meer in gebruik. Checkpoint Charlie is nog wel in Berlijn te vinden, maar het huidige huisje is wel een exacte kopie.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn verdeeld in vier sectoren; een Amerikaanse, een Britse, een Franse en één van de Sovjet-Unie. De Amerikaanse, Franse en Britse zone vormden West-Berlijn. Van de zones was eigenlijk alleen wat op de plattegrond te zien. Het Sovjet-gedeelte vormde Oost-Berlijn. Ook Duitsland was verdeeld in tweeën, West-Duitsland en Oost-Duitsland. Het westen was kapitalistisch en het oosten communistisch. In het oosten was iedereen volgens de wet gelijk, maar dit betekende ook dat veel mensen niet meer konden verdienen. In westen was er meer rijkdom, maar ook armoede. Hierdoor vluchtte veel mensen uit het oosten naar het westen. De Sovjet-Unie, die in het gehele Oostblok eigenlijk de baas was, vond dit geen goed idee. In Berlijn gebeurde dit het meeste. Sommige gebouwen lagen precies op de grens. Hierdoor kon je soms letterlijk uit je raam klimmen en je was in het westen. De Sovjet-Unie bouwde een muur, de Berlijnse Muur.

Door de muur waren veel families gescheiden. Toch was het mogelijk om je familie in Oost-Berlijn op te zoeken. Als je in West-Duitsland woonde moest je over de Transitsnelwegen naar West-Berlijn. Vanuit West-Berlijn moest een grensovergang over naar Oost-Berlijn. Er waren hiervoor drie grensovergangen nodig, Checkpoint Alpha (tussen Oost- en West-Duitsland), Checkpoint Bravo (tussen Oost-Duitsland en West-Berlijn) en tot slot Checkpoint Charlie (tussen Oost- en West-Berlijn).

In 1961 werd Checkpoint Charlie gebouwd. Met de val de Berlijnse Muur in 1989 werd kwam de controlepost buiten gebruik. Tegelijk met de muur werd de controlepost afgebroken op 22 juni 1990. In het asfalt waren nog de buitenmuren van de controlepost te zien. In 2000 werd op de plaats waar Checkpoint Charlie stond een exacte kopie geplaatst. Dit is tegenwoordig een toeristische attractie, waarbij men met een Amerikaanse soldaat op de foto kan. Dichtbij de controlepost is het Museum Haus am Checkpoint Charlie. In dit museum wordt verteld over de vluchtpogingen van mensen van Oost- naar West-Berlijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Checkpoint_Charlie&oldid=613488"