Museum Haus am Checkpoint Charlie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het museum

Het Museum Haus am Checkpoint Charlie, ook wel het Mauermuseum genoemd, is een museum in Berlijn. Het museum gaat over de periode van de Berlijnse Muur. Het ligt aan de Friedrichstraße.

Het museum is vernoemd naar Checkpoint Charlie. In de tijd van de Berlijnse Muur was dit een oversteek plaats tussen Oost- en West-Berlijn. In 1961 werd het museum opgericht, terwijl de muur pas in 1989 viel. Het museum gaf toen uitleg over de muur en het IJzer Gordijn. In 1963 is het museum verhuisd naar de huidige locatie, toen nog vlakbij de muur.

In het museum zijn allerlei voorwerpen te vinden die te maken hebben met de muur. Ook is er veel aandacht voor de mensen die ontsnapten uit Oost-Berlijn en de mislukte vluchtpogingen (waaronder die van Peter Fechter). Na 1989 kwam er ook een expositie over de sloop van de muur, geweldloos verzet en vreedzame revoluties. Het museum heeft een bibliotheek, een winkel en er zijn regelmatig films te bekijken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Museum_Haus_am_Checkpoint_Charlie&oldid=457486"