Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Charlotte Brontë

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een schilderij van Charlote Brontë door Evert A. Duyckinck

Charlotte Brontë (Thornton, 21 april 1816Haworth, 31 maart 1855) was een Brits schrijfster en is vooral beroemd geworden vanwege haar boek Jane Eyre (1847). Samen met haar zusters Anne Brontë en Emily Brontë staan ze bekend als de gezusters Brontë; bekend vanwege hun romantische boeken. Ook haar broer Branwell Brontë was schrijver, maar schilderde daarnaast nog.

Charlotte werd in 1816 geboren en verhuisde in 1821 naar Haworth. Charlottes vader was een dominee, waardoor ze een goede opvoeding kreeg. Tijdens haar jeugd kreeg ze enorme interesse in literatuur. In 1831 volgde ze lessen in Roe Head en was ze twee keer gouvernante. In 1842 ging ze samen met haar zus Emily naar Brussel om daar te studeren. Hier werd Charlotte verliefd op de directeur. In 1847 brak ze door als schrijfster met haar boek Jane Eyre. Het boek gaat over de gouvernante Jane Eyre en haar relatie met de vreemde meneer Rochester. Jane Eyre werd een enorme hit en nu nog is het een van de bekendste boeken van de Britse literatuur. Charlotte schreef over de mannelijke schuilnaam Currer Bell. Hoewel het voor vrouwen niet verboden was om boeken uit te brengen, waren veel vrouwen bang niet serieus te worden genomen als schrijfster.

In 1854 trouwde Charlotte met Arthur Bell Nichols, de hulppredikant van haar vader. Een jaar later overleed zij. Waaraan ze overleed is nog altijd een raadsel. Altijd is gedacht dat ze aan tuberculose overleed, net als haar zusters jaren eerder. Later bleek dat er ook een mogelijkheid is dat ze overleed vanwege haar zwangerschap. Twee jaar na haar dood kwam haar biografie uit. Deze werd geschreven door haar goede vriendin en schrijfster Elizabeth Gaskell. Het boek gaat haar schrijverschap en haar rol als dochter, zuster en echtgenote.

Naast Jane Eyre schreef ze ook nog de boeken The Professor, Shirley, Villette en een serie gedichten. Veel van deze gedichten bracht ze samen met haar zusters in een dichtbundel uit.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Charlotte_Brontë&oldid=648760"