Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Canasta

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Canasta is een kaartspel dat minimaal gespeeld wordt door twee spelers en maximaal met vier spelers. Met vier spelers kun je in twee koppels samenwerken. Het kan ook met z'n zessen. Bij het spel worden twee stokken kaarten gebruikt met in totaal vier jokers. Je speelt meerdere rondes, wie als eerst 5000 punten heeft wint.

Delen

Het spel wordt gespeeld met twee stokken kaarten. Met twee spelers krijgt iedere speler 15 kaarten, met drie spelers krijgt ieder 13 kaarten en met vier spelers krijgt iedere speler 11 kaarten. Als je het met zijn zessen doet geef je iedere speler ook 11 kaarten.

De rest van de kaarten leg je gedekt (dat je ze niet kan zien) op een stapel op tafel. Je legt de bovenste kaart (gewoon) naast de andere stapel op tafel (die kun je dus wel zien). Als dat een 2, rode 3 of joker is draai je nog een kaart om. In dat geval is de weggooistapel geblokkeerd (dat wordt nog uitgelegd).

Speciale kaarten

Er zijn drie (of vier) speciale kaarten in het spel:

De rode drie

Als je een rode drie aan het begin krijgt of pakt van de stapel moet je hem meteen op tafel leggen en en een andere kaart ervoor terug pakken. Elke rode drie die je oplegt is 100 punten waard. Als je alle vier de rode drieën hebt, zijn die samen 800 punten waard. Je moet wel opletten dat als je aan het einde nog geen setje op tafel hebt dat alle punten van de rode drieën minpunten zijn.

De zwarte drie

De zwarte drie kun je gebruiken om de weggooistapel eenmalig te blokkeren voor de speler die direct na jou aan de beurt is. De kaart zelf is 5 punten waard. Je kunt de kaart ook (samen met minimaal 2 andere) opleggen als setje, maar alleen als je daarmee uit kunt gaan.

Wilde kaarten

Wilde kaarten is een joker of een 2. Je kunt ze voor alles opleggen, behalve voor een drie. Maar er mogen nooit meer dan drie wilde kaarten in een setje zitten. Je kunt ze ook gebruiken om de weggooistapel te blokkeren voor alle spelers. Dit wordt hierna uitgelegd. Van alleen wilde kaarten kun je geen setjes of canasta's maken. Er zijn twee soorten:

  • Jokers, deze zijn 50 punten waard
  • 2'en, deze zijn 20 punten waard

Verloop van het spel

Je speelt met de klok mee. De eerste pakt een kaart van de stapel en gooit er ook een weg op de weggooistapel, die kan iedereen zien. De volgende speler mag dat ook doen óf de bovenste kaart van de weggooistapel pakken en die (meteen) gebruiken om een setje op tafel te leggen. Je mag die kaart ook pakken en bij een ander setje aanleggen dat al op tafel ligt. Dat mag niet als de stapel geblokkeerd is. Want als de stapel geblokkeerd is mag je de bovenste kaart van de weggooistapel alleen maar pakken met twee dezelfde kaarten in je hand. Let er op dat als je deze kaart pakt, je ook alle andere kaarten van de weggooistapel moet pakken. Daarmee kun je dan setjes of canasta’s maken.

Als je kaarten op tafel wilt neerleggen moeten dat altijd minimaal drie kaarten zijn. Het moeten ook allemaal dezelfde zijn, je mag er ook wilde kaarten (jokers en tweeën) bij gebruiken. Maar een setje moet altijd minstens twee gewone kaarten bevatten.

Je mag nooit wilde kaarten terugnemen of vervangen door een andere kaart.

Je mag geen kaarten aanleggen bij setjes van tegenstanders.

Uitkomen

Je mag niet zomaar je eerste setje op tafel leggen. Dat eerste setje (of meerdere) moeten een bepaalde waarde hebben (of hoger). Kijk hier:

  • Onder de nul = 15 punten (of hoger)
  • Van 0 t/m 1495= 50 puten (of hoger)
  • Van 1500 t/m 2995 = 90 punten (of hoger)
  • Van 3000 t/m 5000 = 120 punten (of hoger)

Als je wil uitkomen door de weggooistapel te pakken, telt alleen de bovenste kaart mee voor deze waarde, dus niet de rest van de stapel. De rest van de waarde zul je dus moeten maken met kaarten en setjes uit je hand. Bovendien mag je zo alleen maar uitkomen als je twee kaarten in je hand hebt die gelijk zijn aan de bovenste kaart. Als je al eerder bent uitgekomen (dus als je al setjes op tafel hebt liggen) mag je de stapel ook pakken met één gelijke kaart en een wilde kaart. Dat mag niet als de stapel geblokkeerd is.

Canasta's

Een canasta is een setje van 7 kaarten op tafel. Als er jokers bij zitten (maximaal drie) is het een onzuivere canasta, als die er niet in zitten is het een zuivere canasta. Voor de canasta krijg je punten maar ook voor de kaarten die in de canasta zitten. Als je 7 kaarten bij elkaar hebt liggen moet je ze op elkaar leggen, bij een onzuivere moet je een zwarte kaart voorop leggen en bij een zuivere een rode kaart. Als je een onzuivere canasta van bijvoorbeeld boeren hebt en je krijgt nog een boer, mag je die gewoon bij de canasta leggen. Daar krijg je ook punten voor. Maar het blijft dan wel een onzuivere canasta.

Einde van het spel en score

Het spel stopt als iemand zijn laatste kaart op tafel legt. Hij moet wel een canasta hebben, anders mag je niet uit. Als je uitgaat krijg je ook nog 100 punten extra. Als je in een keer uit gaat krijg je 200 punten extra. Alle kaarten die in setjes op tafel liggen tellen plus voor de eigenaars. De kaarten die spelers nog in hun hand hebben wordt van hun punten afgetrokken. Dat kan ook een negative score zijn. De waarde van de kaarten is als volgt:

Jokers 50 punten; 2’n 20 punten; Azen 20 punten; Heer tot en met 8: 10 punten; 7 tot en met zwarte 3: 5 punten. Rode drieën tellen 100 per stuk en alle vier voor 800. Rode drieën scoren minus als je nog geen setje op tafel hebt. Voor elke zuivere canasta krijg je 500 punten extra, voor een onzuivere canasta 300.

Het spel stopt ook als de stapel op is en degene die aan de beurt is de weggooistapel niet pakt. Of als de laatste kaart van de stapel een rode drie is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Canasta&oldid=663041"