Breaking Bad

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Breaking Bad is een Amerikaanse misdaaddrama-televisieserie gemaakt en geproduceerd door Vince Gilligan. De serie, die zich afspeelt en gefilmd is in Albuquerque, New Mexico, volgt Walter White (Bryan Cranston), een onderbetaalde, overgekwalificeerde en ontmoedigde scheikundeleraar op de middelbare school die worstelt met een recente diagnose van stadium drie longkanker. Walt wendt zich tot een leven van misdaad en werkt samen met een voormalige student, Jesse Pinkman (Aaron Paul), om crystal meth te produceren en te distribueren om de financiële toekomst van zijn gezin veilig te stellen voordat hij sterft, terwijl hij de gevaren van de criminele onderwereld navigeert. De show werd uitgezonden op AMC van 20 januari 2008 tot 29 september 2013, bestaande uit vijf seizoenen voor in totaal 62 afleveringen.

Karakters

Onder de co-sterren van de show zijn Anna Gunn en RJ Mitte als Walter's vrouw Skyler en zoon Walter Jr., en Betsy Brandt en Dean Norris als Skyler's zus Marie Schrader en haar man Hank, een DEA-agent. Anderen zijn Bob Odenkirk als Walter's en Jesse's advocaat Saul Goodman, Jonathan Banks als privédetective en huurling Mike Ehrmantraut, en Giancarlo Esposito als drugsbaas Gustavo Fring. Het laatste seizoen introduceert Jesse Plemons als de crimineel ambitieuze Todd Alquist, en Laura Fraser als Lydia Rodarte-Quayle, een sluwe zakenman die in het geheim de wereldwijde meth-verkoop van Walter voor haar bedrijf beheert.

Prijzen

Breaking Bad's eerste seizoen kreeg over het algemeen positieve recensies, terwijl de rest van zijn serie zeer goede feedback kreeg. Sinds de conclusie is de show door critici geprezen als een van de grootste televisieseries aller tijden. Het had een redelijk aantal kijkers in de eerste drie seizoenen, maar het vierde en vijfde seizoen zagen een matige stijging in het aantal kijkers toen het vlak voor de première van het vierde seizoen beschikbaar werd gesteld op Netflix. Het aantal kijkers nam veel toe bij de première van de tweede helft van het vijfde seizoen in 2013. Tegen de tijd dat de seriefinale werd uitgezonden, was het een van de meest bekeken kabelprogramma's op de Amerikaanse televisie. De show ontving talloze prijzen, waaronder 16 Primetime Emmy Awards, acht Satellite Awards, twee Golden Globe Awards, twee Peabody Awards, twee Critics' Choice Awards en vier Television Critics Association Awards. Cranston won vier keer de Primetime Emmy Award voor Outstanding Lead Actor in een dramaserie, terwijl Aaron Paul drie keer de Primetime Emmy Award voor Outstanding Supporting Actor in een dramaserie won; Anna Gunn won tweemaal de Primetime Emmy Award voor Outstanding Supporting Actress in een dramaserie. In 2013 ging Breaking Bad het Guinness World Records binnen als het meest geprezen tv-programma aller tijden.

Spin-offs

De serie gaf aanleiding tot de grotere Breaking Bad Franchise. Een vervolgfilm, El Camino: A Breaking Bad Movie, werd uitgebracht op 11 oktober 2019, waarmee het verhaal van Jesse werd afgerond. Better Call Saul, een prequel en af ​​en toe een vervolgserie met Odenkirk, Banks en Esposito die hun Breaking Bad-rollen herhalen, evenals vele anderen in gast- en terugkerende optredens, debuteerde op 8 februari 2015 en eindigde met het uitzenden van het zesde en laatste seizoen op 15 augustus 2022.

Productie

Breaking Bad is gemaakt door Vince Gilligan, die een aantal jaren aan de Fox-serie The X-Files heeft geschreven. Gilligan wilde een serie maken waarin de goederik de slechterik werd. "Televisie is historisch goed in het houden van zijn personages in een zelfopgelegde stilstand, zodat shows jaren of zelfs tientallen jaren kunnen doorgaan", zei hij. "Toen ik me dit realiseerde, was de logische volgende stap om te denken, hoe kan ik een show maken waarin de wil naar verandering is?"

Titelverklaring

In het logo van de serie zijn de twee eerste letters van elk woord uit de titel naast elkaar in een vlak geplaatst. Dit verwijst naar chemische elementen uit het periodiek systeem. Br staat voor broom (atoomnummer 35) en Ba is barium (atoomnummer 56). In het periodiek systeem staan deze overigens niet schuin boven elkaar, zoals in het logo van de serie wel het geval is.

Volgens hoofdrolspeler Bryan Cranston is breaking bad een ander woord voor van het juiste pad afwijken. In de eerste aflevering wordt hiernaar ook verwezen, als Jesse Pinkman het volgende aan Walter White vraagt: Nah, come on, man. Some straight like you, giant stick up his ass all a sudden at age, what, 60, he's just gonna break bad?

Seizoenen

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Seizoen 1 (2008)

Walter, bij wie longkanker is vastgesteld, spant met Jesse samen om crystal meth te koken als een manier om zijn behandeling te betalen en financiële zekerheid te bieden voor zijn gezin. Jesse beveiligt een R.V. om in te koken, terwijl Walter een revolutionaire formule bedenkt met behulp van niet-gereguleerde chemicaliën, waardoor een zeer puur product ontstaat dat blauw getint is. Na een aanvaring met het Mexicaanse drugskartel, neemt Walter de bijnaam "Heisenberg" aan en ruilt hij zijn "blauwe lucht" meth met psychotische drugsbaron Tuco Salamanca. Hank en de DEA worden zich bewust van deze nieuwe figuur in de drugshandel en beginnen hun onderzoek.

Seizoen 2 (2009)

Tuco en Walter worden vijandig tegenover elkaar en Tuco wordt gedood door Hank. Walter huurt de corrupte advocaat Saul Goodman in, die hen later in contact brengt met de bekende drugsdistributeur Gus Fring en huurmoordenaar Mike Ehrmantraut. Jesse gaat uit met zijn appartementsmanager Jane, die hem kennis laat maken met heroïne, wat hem onbetrouwbaar maakt. Walter weigert Jesse's helft van de verkoop aan Gus te betalen, maar Jane chanteert Walter. Walter keert terug naar Jesse om zich te verontschuldigen, maar laat in plaats daarvan een bewusteloze Jane stikken in haar eigen braaksel. Jesse, getraumatiseerd, gaat afkickkliniek. Walter lijkt tevreden met het leven totdat hij getuige is van een botsing in de lucht van twee vliegtuigen, als gevolg van het feit dat Jane's vader, een luchtverkeersleider, radeloos werd over haar dood terwijl ze aan het werk was.

Seizoen 3 (2010)

Skyler hoort van Walters misdaden en eist een scheiding, dus stopt hij even met de drugshandel, maar Gus biedt hem een ​​baan aan om meth te koken in een ultramodern verborgen laboratorium met een assistent, Gale. Hanks onderzoek leidt hem naar Jesse; hij vindt geen bewijs, maar valt hem gewelddadig aan en wordt geschorst door de DEA. Walt, om te voorkomen dat Jesse Hank aanklaagt voor de aanval, dwingt Gus om Gale te vervangen door Jesse als laboratoriumassistent. Hank wordt aangevallen door de wraakzuchtige neven van Tuco en doodt hen, waardoor hij verlamd raakt. Jesse's gedrag wordt grillig en Walter wordt gedwongen twee van Gus' drugsdealers te vermoorden om Jesse te beschermen. Nadat een woedende Gus Walter en Jesse beveelt te doden, vermoordt Jesse Gale, zodat Gus hen niet kan vervangen als kok voor meth.

Seizoen 4 (2011)

Gus verscherpt de beveiliging in het lab na de dood van Gale. Gus en Mike proberen Walter en Jesse uit elkaar te drijven en proberen Jesse te dwingen hun eenzame kok te zijn door Walter gevangen te nemen en tegelijkertijd het Mexicaanse kartel uit te schakelen. Skyler accepteert Walters meth koken en werkt samen met Saul om zijn verdiensten wit te wassen. Hank, terwijl hij herstelt, volgt de dood van Gale op Gus en de drugshandel. Gus laat Walter vrij en is van plan Hank te vermoorden. Walter verleidt Jesse om zich tegen Gus te keren en overtuigt Hector Salamanca, het laatste levende lid van het kartel, om een ​​bom te laten ontploffen tijdens een ontmoeting met Gus, waardoor ze allebei worden gedood.

Seizoen 5-6 (2012-2013)

Na de dood van Gus beginnen Walter, Jesse en Mike een nieuwe meth-zaak. Wanneer hun handlanger Todd een kindgetuige vermoordt tijdens hun diefstal van methylamine, verkopen Jesse en Mike hun deel van de methylamine aan Declan, een andere distributeur. Walter produceert meth voor Declan, en Gus' voormalige medewerker Lydia begint met de distributie in Europa, wat zo succesvol is dat Walter 80 miljoen dollar verdient, die hij begraaft in het Tohajiilee Indian Reservation. Nadat Walter Mike tijdens een ruzie heeft vermoord, krijgt hij de lijst van Mike's gevangengenomen mannen van Lydia, en huurt Todd's oom Jack en zijn bende in om Mike's medewerkers en Jesse te vermoorden. Hank ontdekt dat Walter Heisenberg is en begint bewijsmateriaal te verzamelen. Hij wendt zich tot Jesse, die helpt bij het vinden van Walters geld in de woestijn. Tijdens een confrontatie in de woestijn tussen Walter en Hank en zijn partner Steve, arriveert de bende van Jack. Ze keren zich tegen Walter, vermoorden Hank en Steve, vangen Jesse en nemen het grootste deel van Walters geld, waardoor hij slechts één van de zeven vaten overhoudt. Walter gebruikt dit om te ontsnappen naar New Hampshire.

Na maanden ondergedoken te zijn geweest, is Walter van plan zich over te geven, maar verandert van koers nadat Elliott en Gretchen zijn betrokkenheid bij het starten van Grey Matter publiekelijk hebben geminimaliseerd. Walt dwingt Elliott en Gretchen om het geld aan Walter Jr. te geven zodra hij 18 wordt. Nadat hij Lydia heeft vergiftigd, geeft Walt toe aan Skyler dat hij meth heeft gemaakt voor zijn eigen genoegen in plaats van voor zijn gezin. Bij Jack's compound doodt Walter Jack en de rest van zijn bende met een op afstand geactiveerde machinegeweerkoepel en bevrijdt Jesse, die Todd doodt. Gewond door zijn eigen machinegeweer, vraagt ​​Walter Jesse om hem te doden, maar Jesse weigert. De twee delen een afscheidsblik, waarna Jesse ontsnapt. Walter sterft aan zijn verwondingen in het methlab van Jack.

Rolverdeling

Hoofdrollen

Acteur Personage Seizoen Totaal
1 2 3 4 5
Bryan Cranston Walter H. White 7 afl. 13 afl. 13 afl. 13 afl. 16 afl. 62
Aaron Paul Jesse Pinkman 7 afl. 13 afl. 13 afl. 13 afl. 16 afl. 62
Anna Gunn Skyler White 7 afl. 13 afl. 12 afl. 13 afl. 16 afl. 61
RJ Mitte Walter White Jr. 7 afl. 11 afl. 11 afl. 11 afl. 13 afl. 53
Dean Norris Hank Schrader 6 afl. 10 afl. 11 afl. 11 afl. 13 afl. 51
Betsy Brandt Marie Schrader 6 afl. 11 afl. 10 afl. 11 afl. 11 afl. 49
Bob Odenkirk Saul Goodman 4 afl. 10 afl. 10 afl. 12 afl. 36
Giancarlo Esposito Gustavo Fring 2 afl. 11 afl. 12 afl. 25
Jonathan Banks Mike Ehrmantraut 1 afl. 6 afl. 10 afl. 8 afl. 25
Jesse Plemons Todd Alquist 11 afl. 11
Laura Fraser Lydia Rodarte-Quayle 9 afl. 9

Bijrollen

Acteur Personage Seizoen Totaal
1 2 3 4 5
Steven Michael Quezada Steven Gomez 4 afl. 7 afl. 6 afl. 4 afl. 12 afl. 33
Charles Baker Skinny Pete 2 afl. 4 afl. 5 afl. 1 afl. 3 afl. 15
Christopher Cousins Ted Beneke 4 afl. 5 afl. 3 afl. 1 afl. 13
Matt L. Jones Brandon "Badger" Mayhew 1 afl. 4 afl. 3 afl. 1 afl. 3 afl. 12
Michael Shamus Wiles George Merkert 3 afl. 4 afl. 3 afl. 1 afl. 11
Lavell Crawford Huell Babineaux 5 afl. 6 afl. 11
Krysten Ritter Jane Margolis 8 afl. 2 afl. 10
Ray Campbell Tyrus Kitt 10 afl. 10
Carmen Serano Carmen Molina 4 afl. 2 afl. 2 afl. 1 afl. 9
Emily Rios Andrea Cantillo 2 afl. 4 afl. 3 afl. 9
Tina Parker Francesca Liddy 1 afl. 1 afl. 5 afl. 2 afl. 9
Mark Margolis Hector "Tio" Salamanca 2 afl. 3 afl. 3 afl. 8
Jeremiah Bitsui Victor 1 afl. 6 afl. 1 afl. 8
Ian Posada Brock Cantillo 2 afl. 4 afl. 2 afl. 8
David Costabile Gale Boetticher 4 afl. 3 afl. 7
Michael Bowen Uncle Jack 7 afl. 7
Daniel Moncada Leonel Salamanca 6 afl. 6
Jessica Hecht Gretchen Schwartz 2 afl. 1 afl. 2 afl. 5
Bill Burr Kuby 2 afl. 3 afl. 5
Luis Moncada Marco Salamanca 5 afl. 5
Raymond Cruz Tuco Salamanca 2 afl. 2 afl. 4
John de Lancie Donald Margolis 3 afl. 1 afl. 4
Christopher King Chris Mara 3 afl. 1 afl. 4
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Breaking_Bad&oldid=784128"