Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Meth

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Crystal meth is een medicijn dat meestal in de vorm van kristallen of poeder wordt verkocht. Crystal meth wordt ook wel "tina" of "ijs" genoemd. Het gebruik van stimulerende middelen is gevaarlijk. Het is zeer verslavend en kan de hersenen beschadigen. Door het kleine aantal gebruikers heeft het in Nederland (nog) geen groot maatschappelijk probleem veroorzaakt. De effecten van meth lijken sterk op die van amfetaminen. Amfetaminen zijn ook bekend als "pep" of "speed". Meth gaan enkele uren langer mee dan amfetaminen en hun effecten zijn sterker Crystal meth (methamfetamine) komt meestal in poeder- of kristalvorm. Meth is bekend van de misdaadserie Breaking Bad, waar een arme chemieleerkracht rijk wordt door deze drug te maken.

Hoeveel mensen gebruiken stimulerende middelen in Nederland?

Volgens de politie neemt het aantal methlaboratoria in Nederland toe. Experts denken dat de meeste stimulerende middelen die in deze laboratoria worden geproduceerd, bestemd zijn voor gebruik in het buitenland.

Effecten van crystal meth

De meeste gebruikers van crystal meth voelen zich energiek, zelfverzekerd en alert. Je hebt geen honger en je voelt je niet moe. Ook kunnen gebruikers zich erg gelukkig voelen en veel activiteiten willen doen en veel willen praten.

De duur van crystal meth hangt af van de gebruiker. Hoe lang stimulerende middelen meegaan, hangt ook af van hoe het medicijn wordt ingenomen. Wanneer stimulerende middelen worden geïnjecteerd, houden de effecten enkele uren aan. Wanneer iemand crystal meth inneemt, houdt dat tot 8-12 uur aan. Ook daarna ervaren gebruikers vaak effecten. Dit worden sequelae genoemd. De gebruiker valt dan moeilijk in slaap en wordt onrustig.

Risico's

Crystal meth kunnen de hersenen beschadigen. Deze schade blijkt ernstiger te zijn wanneer de meth wordt gebruikt met andere middelen of wanneer de gebruiker deze in een warme omgeving gebruikt. Er zijn zelfs gebruikers overleden aan de drug. Overdosis bijvoorbeeld.

Andere risico's van stimulerende middelen zijn onder meer:

  • Hartproblemen zoals verhoogde hartslag/bloeddruk of hartkloppingen
  • Na gebruik: ernstige kater, uitputting
  • stijging van de lichaamstemperatuur
  • Angst/twijfel
  • Verhoogd risico op de ziekte van Parkinson
  • angst, depressie
  • rusteloosheid en slaapstoornissen
  • hoofdpijn
  • psychose
  • spierspanning

Verslaving

Crystal meth zijn verslavende middelen. Mensen raken eerder verslaafd aan stimulerende middelen dan aan andere soorten drugs. De gebruiker ervaart een kater en kan bewegen door deze opnieuw te gebruiken. De kater wordt dan nog erger.

Wet

Crystal meth is illegaal. Het staat op de Lijst 1 van de Opiumwet en is een harddrug. Alle stoffen van Lijst 1 mogen niet in eigendom zijn, worden vervaardigd, verhandeld of vervoerd.

Breaking Bad

In de bekende Netflix serie Breaking Bad maakt de hoofdpersoon (Walter White) en zijn partner (Jesse Pinkman) ook meth. De meth uit die show is iconisch voor zijn blauwe kleur en hoge helderheid. De show is een van de best beoordeelde shows op Netflix en representeerd goed de gevolgen van meth zowel als het doen als produceren.

Prijs

Meth is relatief duur (prijzen variëren tussen de 50 - 150 euro per gram). Dit is veel duurder dan andere drugs met een stimulerende werking.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Meth&oldid=729489"