Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: John F. Kennedy

Bouw van hunebedden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merge-arrow.svg Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Hunebed. Als de tekst wordt ingevoegd, wordt dit artikel een doorverwijzing.

De

Zicht op hunebed D18,--Archeoregio 1 - Rolde - 20425889 - RCE

bouw van hunebedden was een moeilijke opgave voor de hunebedbouwers. Ze hadden geen machines en gereedschap beschikbaar zoals wij die kennen. Want de hunebedden zijn meer dan vijf duizend jaar geleden gebouwd. En dat was geen gemakkelijke klus. Want een hunebed bestaat uit reusachtige stenen. En één zo'n steen kan wel 15.000 kilo of meer wegen.

Hunebedden in Nederland

In Nederland zijn er 54 hunebedden terug gevonden. Hiervan staan er 52 in Drenthe en 2 in Groningen. De hunebedden zijn gebouwd door het Trechterbekervolk. De mensen woonden meer dan vijf duizend jaar geleden in ons land. In 3500 v. Chr. tot 2700 v. Chr. Deze periode wordt ook wel de Nieuwe Steentijd genoemd. Het Trechterbekervolk waren boeren en ze hebben deze naam gekregen doordat zij bekers maakte in de vorm van trechters.

Verzameling TRB-aardewerk

. Het Trechterbekervolk bouwden de hunebedden voor hun overledenen. Als er iemand was overleden, werd hij of zij begroeven in een hunebed. Het was een gemeenschappelijk graf omdat alle overledenen hier bij elkaar lagen. Soms lagen er wel honderden overledenen bij elkaar begraven in een hunebed.

Grafgiften

De overledenen werden niet zomaar begraven, zij kregen ook grafgiften mee. Dit konden alledaagse voorwerpen zijn uit die tijd. Zoals lepels, bekers of hamers. Maar er werden ook wapens als bijlen en speren of sieraden meegegeven. Ook kreeg iedere overledene een pot met eten mee. Het Trechterbekervolk geloofde erin dat deze spullen nodig waren voor de tocht naar het dodenrijk.

De bouw van een hunebed

De bouw van een hunebed in 4 stappen

Er zijn verschillende theorieën over de bouw van een hunebed. En het lastige is dat niemand ons precies kan vertellen hoe ze vijf duizend jaar geleden precies gemaakt zijn. Wel denken de meesten archeologen dat het als volgt is gegaan:

1. Eerst werd er een heuvel van zand gemaakt. Daarna werden er naast de heuvel twee kuilen gegraven. In deze kuilen werden grote stenen rechtop gezet. De stenen leunen tegen de zijkanten van de heuvel aan.

2. Dan maakten de hunebedbouwers een helling van zand aan de zijkanten van de stenen. Ze konden nu over de helling lopen. Ze trokken een grote steen mee naar boven. Waarschijnlijk met de hulp van ossen. En ze plaatsten de grote steen op de andere stenen die rechtop stonden.

3. Daarna haalden ze al het zand aan de zijkanten weer weg.

4. Ook het zand in het hunebed werd later weggehaald. Ze legden kleinere stenen op de grond. Dit bedekte de vloer van het hunebed. En tot slot werd het hunebed helemaal bedekt met zand. Je zag nu alleen een heuvel. De ingang was niet bedekt met zand.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bouw_van_hunebedden&oldid=686492"