Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Bladgroenkorrel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Structuur van bladgroenkorrels (chlorofyl)

Bladgroenkorrels zijn de delen in een cel van een plant die ervoor zorgen dat ze groen kleuren. Bladgroenkorrels komen alleen voor in planten. Fotosynthese kan alleen worden uitgevoerd met bladgroenkorrels. Bijna alle planten zijn helemaal of gedeeltelijk groen, dat komt omdat er in de meeste planten bladgroenkorrels zitten. De wetenschappelijke naam voor bladgroenkorrels is chlorofyl.

Fotosynthese

Bladgroenkorrels zijn erg belangrijk voor de fotosynthese in een plant. In deze korrels wordt zonlicht opgevangen en daarna omgezet in energie om zo door de plant te worden gebruikt. Hierbij wordt water en koolstofdioxide omgezet in koolhydraten.

Structuur

Er zijn verschillende soorten bladgroen/chlorofyl. De formules ervan zijn dit:

  • Chlorofyl a:
C55H72O5N4Mg
  • Chlorofyl b:
C55H70O6N4Mg
  • Chlorofyl c1:
C35H30O5N4Mg
  • Chlorofyl c2:
C35H28O5N4Mg
  • Chlorofyl d:
C54H70O6N4Mg

In iedere plant zit chlorofyl a, maar soms ook de anderen. De C komt het vaakst voor in bladgroen. Ieder molecuul met koolstof (C) erin is een organische stof, dit betekent dat het de bouwstof is voor leven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bladgroenkorrel&oldid=700591"