Binnenhoffontein

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Binnenhoffontein

De Binnenhoffontein is een fontein op het Binnenhof in Den Haag. De fontein is in 1885 ontworpen door Pierre Cuypers. Het beeldje bovenop de fontein is ontworpen door Ludwig Jünger.

De fontein is een cadeau van de inwoners van Den Haag. Pierre Cuypers had namelijk de voorgevel van de Ridderzaal gerestaureerd en mocht daarom ook een fontein ontwerpen. De kosten voor de fontein werden betaald door Victor de Steurs. Eerst was het overigens niet zeker of de fontein op het Binnenhof kwam te staan. De regering aarzelde, want de kosten voor het water waren hoog. Dit werd snel opgelost. De fontein werd alleen aangezet op dagen waarop het nat was.

De fontein, op het beeldje na, bestond al. Deze was in 1883 gemaakt ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Amsterdam. De fontein stond op het Museumplein. Later werd het beeldje van graaf Willem II van Holland toegevoegd aan de fontein. In 1885 werd de fontein verplaatst naar het Binnenhof, waar het nog steeds staat. De fontein is twee keer gerestaureerd, in de jaren 70 en tussen 2006 en 2007. De windroos rond de fontein hoorde er eerst niet bij en is later toegevoegd. Tegenwoordig heeft de fontein weer de oorspronkelijke kleuren, goud en bruin.

Rondom de fontein staat de tekst:

Ter nagedachtenis van Willem II Roomsch Koning en Graaf van Holland, Begunstiger der stedelijke vrijheden, beschermer der kunst, stichter der kasteelen in 's-Gravenhage en Haarlem, geb. MCCXXVII †MCCLVI†. Graaf Willem II was namelijk de stichter van het Haagse Binnenhof.

Op de fontein zelf staat deze Latijnse tekst:

Domine spes mea a iuventute mea; in te confirmatus sum ex utero de ventre matris meae tu es protector meus,

wat U bent mijn enige hoop, HEER, mijn God, van jongs af vertrouw ik op u. Al vanaf mijn geboorte steun ik op u, al in de moederschoot was u het die mij droeg betekent.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Binnenhoffontein&oldid=702797"