Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Bildungsroman

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een bildungsroman is een genre binnen de literatuur. Eigenlijk is de bildungsroman een psychologische roman die ingaat op de periode waarin het hoofdpersonage volwassen wordt. Het is een coming-of-ageverhaal dat de omschakeling volgt in de persoonlijkheid van kind naar volwassen. De roman richt zich voornamelijk op de bewustwording van de plaats in de wereld en de identiteit van het personage. Bildung is dan ook het Duitse woord voor vorming, aangezien de roman over de vorming van het hoofdpersonage gaat.

De bildungsroman staat zeer dicht bij de entwicklungsroman, die gaat over de ontwikkeling van een personage. Het verschil is dat dit niet per se tijdens het omslagpunt van jong naar oud hoeft plaats te vinden. De erziehungsroman (over opvoeding) staat er ook dichtbij. Ontwikkelt de hoofdpersonage zich tot kunstenaar dan wordt de roman vaak een künstlerroman genoemd.

Voorbeelden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bildungsroman&oldid=523768"