Bijschildklier

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1. schildklier en 2. Vier (rode) bijschildklieren onder in de hals

De bijschildklieren (Latijn: glandulae parathyroideae) zijn kleine kliertjes die zich onderin de hals bevinden. Ze zijn ter grootte van een erwt en zitten aan weerskanten en aan de boven- én onderkant van de schildklier (in totaal dus vier klieren). Sommige mensen hebben echter een ander aantal bijschildklieren. Hoewel ze bij de schieldklier liggen, hebben ze er niets mee te maken.

De bijschildklieren maken het parathyreoïdhormoon (PTH) aan. PTH reguleerd de calcium-spiegel en de fosfor- en magnesium-huishouding in je lijf.

Calcium speelt in het lichaam onder andere een rol bij de botopbouw. Ook is het van belang bij het samentrekken van de spieren. Calcium wordt o.a. door je lichaam uit zuivelproducten als melk gehaald.

Fosfor is een belangrijk element in het DNA. Samen met calcium is fosfor belangrijk voor de botten. Ook help fosfor in de vorm van adenosinetrifosfaat (ATP) mee aan het energietransport in je lichaam.

Magnesium is onmisbaar voor de energieproductie, de werking van spieren en zenuwen en voor het behoud van de stevigheid van botten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bijschildklier&oldid=908142"