Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Bartho Braat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bartho Braat
Bartho braat-1634667433.JPG
Bartho Braat in 2021
Persoonlijke info
Volledige naam Marcus Bartholomeus (Bartho) Braat
Bijnaam
Pseudoniem
Geboren 17 augustus 1950
Geboorteplaats Leiden
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep Acteur, stemacteur, presentator
Actief 1975 - heden
Bekend van Als Jef Alberts in GTST
IMDb-profiel
Website
[Officiële site Bartho Braat]

Bartho Braat werd op 17 augustus 1950 geboren in Leiden geboren. Hij was een zoon van archeoloog Wouter C. Braat en groeide op in Oegstgeest. Na het gymnasium wilde hij de studies Geschiedenis en Theaterwetenschap gaan doen aan de Universiteit van Amsterdam. Bartho Braat zat korte tijd in 1980 op de Amsterdamse Theaterschool, waar hij de opleidingen regie en documentaire volgde. Hij besloot al een jaar later om acteur te worden. Op de Nederlandse televisie maakte Bartho zijn debuut met een gastrol in de dramaserie Oma Fladder. Niet veel later speelde hij een gastrol in de VARA-komedie Zeg 'ns Aaa.

Eind jaren tachtig speelde hij gastrollen in onder andere In naam van Oranje, Medisch Centrum West, Spijkerhoek en Adriaen Brouwer. In 1990 werd Braat door Harry Klooster gevraagd voor de rol van Neil van Dongen in de soap Goede tijden, slechte tijden. Hij speelde één aflevering dit karakter. Vanaf 1991 speelde hij de rol van Jef Alberts, naast actrice Henriëtte Tol in de rol van zijn vrouw Karin. In april 2015 maakte hij bekend dat hij na 24 jaar zou stoppen met zijn rol in GTST. Hij was in de aflevering van 21 januari 2016 voor het laatst te zien.

Naast de serie is Braat er altijd andere dingen naast blijven doen. Zo speelde hij in mee in de musical La Cage Aux Folles, geeft hij dramacursussen en doet hij nasynchronisaties zoals De Tweenies, Finding Nemo, Teenage Mutant Hero Turtles, Finding Dory en De Smurfen en het verloren Dorp. In 2016 deed hij mee aan Expeditie Robinson.

Braat is ook ambassadeur voor de Nederlandse Rett Syndroom Vereniging en voor de Trombose Stichting.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bartho_Braat&oldid=716413"