Barbecue

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een houtskoolbarbecue

Een barbecue (afkorting: BBQ) is een kooktoestel of keukenapparaat waarmee je vlees en andere producten kunt bereiden door deze te roosteren. Dat wordt ook wel grillen genoemd. Vandaar dat een BBQ ook wel een grill heet.

Barbecueën is vaak voor de gezelligheid. Dan worden er gasten uitgenodigd. De combinatie van het buiten eten, zomers weer en bewegen zorgt ervoor dat veel mensen barbecueën gezellig en leuk vinden.

Geschiedenis

Toen in het Neolithicum het vuur werd ontdekt bracht dit verschillende nieuwe mogelijkheden voor de holenmens in die tijd. Door de uitvinding van het vuursteenmes kon het vel afgesneden worden, in stukken worden gesneden, en op een spit worden klaargemaakt.

In de 17e eeuw waren rond de Caraïben Franse en Engelse boekaniers bezig. Ze namen van piraten de techniek over om vlees langzaam te roosteren (grillen) om het langer houdbaar te maken.

Soorten

Vaak wordt het vuur van een barbecue gemaakt door houtskool. Om de houtskool makkelijk te laten branden, worden meestal aanmaakblokjes gebruikt. Je hebt witte en bruine aanmaakblokjes. Het is niet handig om spiritus of brandgel te gebruiken om de houtskool aan te steken. Daardoor kun je namelijk brandwonden krijgen. Er zijn nu ook elektrische barbecues en gasbarbecues, die binnen kunnen worden gebruikt.

Barbecuevoedsel

Voor de barbecue wordt vaak vlees, gevogelte en vis gebruikt. Zie ook:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Barbecue&oldid=805273"