Autisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Autisme is een stoornis, waarbij de manier van verwerken van informatie anders verloopt in de hersenen dan bij iemand zonder autisme. Er zijn verschillende vormen van autisme en bij iedereen is dit ook weer verschillend of iemand er erg last van heeft of maar een beetje. Er zijn nog geen pillen voor autisme. De hersenen van iemand met autisme is op het gebied van prikkels niet goed ontwikkeld, dit betekent dat de prikkels van de zintuigen: horen, voelen, zien en proeven niet altijd goed wordt ontvangen. Alle prikkels komen tegelijk binnen en allemaal even erg, dit zorgt ervoor dat iemand met autisme zich moeilijker kan aanpassen aan onverwachte dingen dan iemand zonder autisme. Dit komt omdat de verwerking van de prikkels niet snel/goed verloopt. Teveel prikkels binnen krijgen zorgt voor overgevoeligheid, dit betekent voor de huid dat deze extra gevoelig is wat ervoor zorgt dat iemand niet graag aangeraakt wordt. Ook (te)veel geluid en (te)veel licht is gevoelig en wordt vaak niet als fijn ervaren.

Autisme kan al op jonge leeftijd duidelijk zijn voor omstanders. De persoon gaat later praten als die kind is dan andere kinderen of gedraagt zich anders. Bijna iedereen heeft wel dingen die hier wel op lijken. Bij deze dingen horen o.a. overgevoeligheid voor geluid, niet goed tegen veranderingen kunnen, niet goed tegen drukte kunnen, enz. Opvallend is dat óók bijna iedereen met autisme van sommige dingen waar anderen last van hebben, geen last van hebben.

Iemand met autisme wordt ook wel autist genoemd. Vaak wordt dit woord als scheldwoord gebruikt.

De verzamelnaam voor de verschillende vormen van autisme is Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

De kenmerken die de meeste mensen met autisme hebben:

 • Op zichzelf/in zichzelf gekeerd
 • Moeilijk kunnen inleven in anderen
 • Vaak geen oogcontact met anderen
 • Moeite met herkennen van gezichtsuitdrukkingen
 • Taalontwikkeling vaak vertraagd en afwijkend (Asperger is spraakontwikkeling normaal)
 • Nemen veel dingen/opmerkingen te letterlijk wat er wordt gezegd
 • Op kunnen gaan in een activiteit
 • Herhalende patronen op gedragsgebied
 • Moeite met afwijken/anders lopen van de normale planning
 • kunnen niet makkelijk twee dingen gelijk
 • reageren anders op iets

Klassiek Autisme

Farm-Fresh bullet go.png Zie Klassiek Autisme voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Mensen met klassiek autisme hebben gemiddelde tot ernstige sociale beperkingen, verbale en non-verbale beperkingen en willen altijd zekerheid hebben. Ze vragen als kind veel aandacht. Ze kunnen wel erg intelligent zijn ondanks hun beperkingen. Je moet ze vaak niet heel kwaad benaderen (bijv. je neemt de verkeerde afslag, domoor!). Sommige zijn er slecht in om te zien hoe anderen zich voelen en soms zijn ze heel erg in zichzelf, ook wel genoemd als "hun eigen wereld". Toch kun je met hen leven en veel plezier hebben.

Syndroom van Asperger

Farm-Fresh bullet go.png Zie Syndroom van Asperger voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Net als bij klassiek autisme hebben mensen met het syndroom van Asperger ook sociale beperkingen, de volgende handelingen gaan niet zoals ze moeten gaan: gelaatsuitdrukkingen, oogcontact, lichaamstaal en gebaren om de sociale interactie te bepalen. In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt over de spraakachterstand hebben mensen met Asperger hier weinig tot geen last van. Ook zijn deze mensen soms erg slim, slimmer dan een gemiddeld persoon.ze hebben ook sommige angsten waar ze heel moeite mee hebben. sommige mensen met asperger hebben last van epileptische aanvallen of/en hoofdpijn.

PDD-NOS

Farm-Fresh bullet go.png Zie PDD-NOS voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De mensen met PDD-NOS worden op vroege leeftijd meestal verkeerd ingeschat omdat de ontwikkeling van PDD-NOS veel te maken heeft met het karakter van het kind en daarom pas op latere leeftijd goed kan worden gezegd wat het kind heeft, toch hebben kinderen met PDD-NOS meestal beperkte interesses, waar ze heel veel tijd aan besteden en ze vallen vaak in herhaling. Mensen met PDD-NOS hebben tekortkomingen in hun sociale vaardigheden. Ze kunnen bijvoorbeeld moeilijk overweg met leeftijdgenoten, verder vertonen ze vaak ook tekortkomingen in communicatie. Ze weten soms zelf niet wat ze zeggen, ze kunnen soms moeilijke woorden gebruiken die niet bij hun leeftijd past. Bovendien hebben ze vaak ook een heel monotoon stemgebruik. Veel voorkomende stereotype gedragingen/fixaties zijn: steeds dezelfde handelingen doen, geïnteresseerd in een bepaald onderwerp en dan daar alleen maar over kunnen praten. Bovendien zie je veelal een afwijkend beeld van fantasie en werkelijkheid. Alle dingen lopen vaak door elkaar heen, ze kunnen een sprookje of verhaaltje letterlijk nemen en geloven dat het ook echt gebeurd is. Er zijn veel grote verschillen in gedrag:

 • Afzijdig en in zichzelf gekeerd.
 • Laat wel contact toe maar zoekt het niet uit zichzelf.
 • Overdreven beleefd en de bewegingen zijn houterig en stijf.

Hoe wordt bepaald of iemand autisme heeft?

Het vaststellen van de diagnose autisme wordt gedaan door een gezondheidszorg psycholoog of psychiater. Deze 2 personen kunnen hulp in roepen van een logopedist, een pedagoog of een speltherapeut. Vaak wordt door middel van gesprekken met ouders en observatie van een kind gekeken of het kind symptomen/kenmerken van autisme laat zien. Het vaststellen van de definitieve diagnose wordt gedaan volgens een classificatiesysteem : DSM V


Externe (video)links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Autisme&oldid=587129"