Alvleesgang

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van de alvleesgang (pancreatic duct). De andere organen zijn de maag (stomach), galblaas (gal bladder), galgang (common gal duct), alvleesklier (pancreas) en de twaalfvingere darm (duodenum).

De alvleesgang of alvleesbuis (Latijn: ductus pancreaticus) is een kanaal tussen de alvleesklier en de twaalfvingerige darm. De functie van de alvleesgang is het vervoeren van alvleessappen, die in de alvleesklier worden gemaakt. Deze sappen helpen bij de vertering van bepaalde voedingsstoffen in de twaalfvingerige darm. De alvleesgang komt samen met de galgang bij de papil van Vater. Dit is een klein klepje, dat de hoeveelheid alvleessap en gal reguleert.

Het kanaal is ontdekt door de Duitse wetenschapper Johann Georg Wirsung begin 17e eeuw. De meeste mensen hebben één alvleesgang, maar sommige hebben ook nog een tweede alvleesgang. Deze wordt dan de ductus pancreaticus accessorius; wat zoiets betekent als aanhangselvormige alvleesgang.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alvleesgang&oldid=616793"