Galgang

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De galblaas met daar aan vast de galgang

De galgang of galbuis (Latijn: ductus choledochus) is een afvoergang tussen de galblaas en de twaalfvingerige darm. De functie van de galgang is het vervoeren van gal van de galblaas naar de twaalfvingerige darm. De galgang wordt afgesloten door een klein klepje; de papil van Vater.

Gal wordt in de lever aangemaakt en opgeslagen in de galblaas. Gal is belangrijk voor het kunnen opnemen van vetten. Om vet door het menselijk lichaam te kunnen opnemen is gal nodig. Gal knipt het vet als het ware in kleinere stukjes; emulgeren wordt dat genoemd. Dit emulgeren vindt plaats in de twaalfvingerige darm. Gal is overigens ook de reden waarom ontlasting bruin is. Zonder gal zou dit kleurloos zijn. De galgang vervoert het gal van de galblaas naar de twaalfvingerige darm. De papil van Vater reguleert hoeveel gal er terecht komt in deze darm. Dit hangt af van de hoeveelheid vetten.

Aandoeningen

De galgang kan te maken hebben met verschillende aandoeningen. Twee hiervan komen het meeste voor; dit zijn:

  • Galstenen - Galstenen ontstaan in de galblaas. Zolang ze hier blijven vormen ze geen gevaar, maar soms kunnen ze de galgang later verstoppen. Om dit op te lossen wordt in sommige gevallen de papil van Vater doorgesneden om zo de galstenen via de ontlasting te laten afvoeren. In andere gevallen wordt de volledige galblaas verwijderd.
  • Kanker - zowel galwegkanker als alvleesklierkanker kunnen ervoor zorgen dat de papil van Vater minder haar werk doet. Momenteel is de enige oplossing van deze vorm van kanker het verwijderen van een deel van de alvleesklier en de galgang door middel van een operatie.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Galgang&oldid=616799"