Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Altmühl

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
De Altmühl voorbij Dietfurt. Je kunt zien dat de rivier hier is rechtgetrokken: de grote bochten zijn verdwenen.

De Altmühl is een rivier in Beieren, een deelstaat van Duitsland. De rivier is 226 kilometer lang. De Altmühl stroomt van Ansbach naar Kellheim, waar hij in de Donau stroomt.

De Altmühl begint (ontspringt) bij Ansbach, op 460 meter hoogte. Vanaf daar stroomt de rivier richting het zuidoosten. Bij de Altmühlsee is een dam gebouwd in de rivier, waardoor een meer is ontstaan. Vervolgens stroomt de rivier door dalen, die veel door toeristen worden bezocht. Hier zijn veel kasteelruïnes en krijtrotsen te vinden. Ook doen mensen hier aan watersport, bijvoorbeeld kanoën. Daarna passeert de rivier de steden Treuchtlingen, Eichstätt en Beilngries. Voorbij Dietfurt sluit het Main-Donaukanaal aan op de Altmühl. De rivier is hier rechtgetrokken (gekanaliseerd) om de scheepvaart te vergemakkelijken. Dit deel van de rivier is druk bevaren. Bij Kelheim, op 340 m hoogte, stroomt de Altmühl in de Donau.

Het stroomgebied van de Altmühl heeft een oppervlakte van 3.258 km². Gemiddeld is het debiet van de Altmühl 22 m³/s. In de winter is dit meestal meer dan 30 m³/s. In de zomer is het meestal zo'n 16 m³/s. De Altmühl is een echte regenrivier, die al zijn water van regen en bronwater krijgt.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Altmühl&oldid=524345"