Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Main-Donaukanaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Main-Donaukanaal bij Neurenberg.

Het Main-Donaukanaal is een belangrijk kanaal dat de rivieren de Donau en de Main met elkaar verbindt. Doordat de Main een zijrivier is van de Rijn, is de Rijn hierdoor ook met de Donau verbonden. Daardoor kun je van Rotterdam via de Rijn, het Main-Donaukanaal en de Donau naar de Zwarte Zee varen. Het kanaal is 171 kilometer lang. Het kanaal verbindt de Main bij Bamberg tot Dietfurt. De rest van het kanaal wordt gevormd door de rivier de Altmühl, die vanaf daar is rechtgetrokken (gekanaliseerd) om hem zo bevaarbaar te maken. Bij Kelheim is het Main-Donaukanaal verbonden met de Donau. Steden in de buurt van het kanaal zijn Neurenberg, Fürth en Erlangen.

Plannen om een kanaal tussen de Main en de Donau te graven zijn al eeuwenoud. Al in de tijd van Karel de Grote waren er plannen om een kanaal te graven, maar technisch gezien was dit toen nog niet mogelijk. In de 19de eeuw werd een voorloper van het kanaal gegraven, maar die was erg smal en ondiep, waardoor het niet vaak werd gebruikt. Het huidige kanaal is gemaakt tussen 1962 en 1992. In het kanaal zijn veel sluizen te vinden. Het hoogteverschil tussen de Main bij Bamberg en de Donau bij Kelheim is namelijk zo'n 138 meter. Door gebruik te maken van sluizen wordt dit hoogteverschil overbrugd.

Een bijzonder gevolgd van het kanaal is de verspreiding van diersoorten. Door het kanaal kunnen diersoorten uit de West-Europese rivieren naar Oost-Europa zwemmen (en omgekeerd), terwijl ze dat eerst niet konden. Zo is bijvoorbeeld de donaubrasem, een soort vis die alleen in de Donau voorkwam, in de Rijn terechtgekomen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Main-Donaukanaal&oldid=585201"