Adidas Beau Jeu

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Adidas Beau Jeu

De Adidas Beau Jeu was de officiële wedstrijdbal van het Europees kampioenschap voetbal 2016, dat in Frankrijk werd gehouden. De bal werd tijdens de groepswedstrijden gebruikt, later werd tijdens de knock-outfase de Adidas Fracas (een andere versie van de Beau Jeu) gebruikt. De bal werd ontworpen en gemaakt door adidas. Deze bal was de opvolger van de Tango 12, welke werd gebruikt voor het EK voetbal 2012 in Oekraïne en Polen.

De naam Beau Jeu komt van de Franse vertaling van het woord Prachtig spel. Op de bal zijn de letters E, U, R en O en de getallen 2, 0, 1 en 6 (welke verwijzen naar het woord EURO 2016) als rode details verwerkt. Daarnaast staat de naam Beau Jeu meerdere keren op de bal, evenals het officiële logo van het EK 2016.

De bal werd op 12 november 2015 gepresenteerd door de voormalig Franse international Zinedine Zidane. Op 19 juni scheurde één van de ballen kapot tijdens een duel tussen Antoine Griezmann en Valon Behrami, in de groepswedstrijd van Frankrijk tegen Zwitserland.

De Errejota, de bal die tijdens de voetbalwedstrijden op de Olympische Zomerspelen van 2016 werd gebruikt, was gebaseerd op de Beau Jeu. Van de Errejota was de bal alleen net iets anders vormgegeven.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Adidas_Beau_Jeu&oldid=571276"