Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Aarlanderveen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aarlanderveen is een dorp en een voormalige gemeente in Zuid-Holland. Aarlanderveen hoort bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Het ligt ongeveer 5 kilometer ten oosten van Alphen aan den Rijn.

Geschiedenis

Aarlanderveen wordt voor het eerst vermeld in de 14de eeuw in het verlovingscontract van Floris IV van Holland en Machteld van Brabant. Door de eeuwen heen is Aarlanderveen in bezit geweest van verschillende familie van adel. Aan het begin van de Renaissance werd Aarlanderveen van de veldmaarschalk Ernst van Mansveld of Von Mandelsloh. Het helmteken en de hoorn, die tevens zijn familiewapen zaten, werd later het wapen van Aarlanderveen. In 1990 werden Alphen aan den Rijn en Aarlanderveen een gemeente.

Natuur

In Aarlanderveen en omgeving is een diversiteit aan natuur te vinden en er is ook erg veel aandacht voor. In het natuurrijke landschap zijn dus veel soorten weidevogels te vinden. Een voorbeeld hieraan zijn de Grutto, de Kieviet, de Tutelaar en nog veel meer. Ook zijn er vele soorten bloemen te vinden. zoals de Moerasrolklaver, de Egelboterbloem, de Akkermunt, koekoeksbloem, de Kale jonker en nog veel meer

Molenviergang

Farm-Fresh bullet go.png Zie Molenviergang (Aarlanderveen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Aarlanderveen ligt nog de enige werkende molenviergang ter wereld, bestaande uit vier molens. Deze molens maakte de westerlijke zijde van de polder droogmaakte.


Geboren in Aarlanderveen


Zie Ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aarlanderveen&oldid=612343"