Help mee! Maak een account of meld je aan.
Farm-Fresh new.png   WikiKids heeft een nieuw uiterlijk gekregen! Aan de manier waarop je met WikiKids werkt hebben we niets veranderd.
Stem nu op: Musicalfilm

Aardbeving Peru 2007

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Op de avond van 15 augustus 2007 trof een aardbeving van 8 op de Schaal van Richter Peru. Er vielen 519 doden en meer dan duizend gewonden.

Ica

In de stad Ica viel de stroom uit en er heerste chaos. De hulpverleners zochten er in het donker naar slachtoffers.

Pisco

Alleen in de kuststad Pisco, op 250 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lima, waren er al minstens 200 lijken geteld.

Pisco telt 60.000 inwoners. Volgens de online-uitgave van de krant El Comercio stortte er bij de tragedie ook een ziekenhuis in. In het hospitaal kwamen minstens 30 mensen om. Patiënten werden er onder de open hemel behandeld. Er was geen stroom en geen drinkwater.

Nieuwe aardbeving

Op 17 augustus had er in het Peruviaanse kuststadje Pisco zich een nieuwe aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 5,5 op de schaal van Richter, meldt het Geofysisch Instituut van Peru.

De nieuwe aardbeving deed zich voor rond 08.19 uur plaatselijke tijd (13.19 uur GMT) en duurde een tiental seconden. Het epicentrum lag zo'n 200 kilometer ten zuiden van Lima. Het nieuwe natuurgeweld veroorzaakte een golf van paniek onder de inwoners van Pisco. De kuststad was bij de aardbeving van 15 augustus, die aan minstens 500 mensen het leven kostte, de zwaarst getroffen plaats.

Zwaarste aardbeving in vijftig jaar

De aardbeving vond plaats om 18.41 uur plaatselijke tijd (1.41 uur bij ons) en had een kracht van 7,7 op de schaal van Richter, de zwaarste beving in Peru in de jongste 50 jaar. Het epicentrum lag volgens bronnen in zee, voor de kusten van Centraal-Peru, op zo'n 145 kilometer ten zuiden van Lima.

Tsunami-alarm

De aardbeving was ook te voelen in Ecuador en Brazilië. In de regio was eerst een tsunami-alarm afgekondigd, maar dat werd kort daarna alweer opgeheven toen de verwachte vloedgolf maar twintig tot dertig centimeter hoog bleek te zijn.

"Rustig blijven"

President Alan Garcia riep de bevolking op rustig te blijven. De president deed tijdens de nacht van 15 en 16 augustus nog een crisisvergadering met zijn regering om maatregelen te treffen. Alle agenten zijn opgeroepen om op de straten te patrouilleren en de ziekenhuizen kregen de opdrachten alle patiënten op te nemen, zonder uitzonderingen. De scholen in Peru bleven op 16 augustus gesloten.

Naschokken

Het gaat om de zwaarste aardbeving in Peru in tientallen jaren. In 1970 werd het Zuid-Amerikaanse land getroffen door een beving van 7,8 op de schaal van Richter. Daarbij vielen toen 70.000 doden. De komende vier tot zeven dagen kunnen zich volgens het Peruviaans Geofysisch Instituut nog sterke naschokken voordoen.

Volgens het Geofysisch Instituut van Peru werden sinds de beving van 15 augustus al meer dan 300 seismische naschokken geregistreerd. Alleen al in Pisco hebben er zich vrijdag vier seismische bewegingen met een kracht hoger dan 4 op de schaal van Richter voorgedaan.

Steun van buitenaf

Er kwam vele geldsteun van wereldwijd. Europa steunde Peru met 1 miljoen euro, de Verenigde Staten steunden Peru met 100.000 dollar (74.326 euro).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aardbeving_Peru_2007&oldid=493810"