Aardbeving Christchurch 2011

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
St johns kathedraal in Christchutch

Op 22 februari 2011 was er in Christchurch, Nieuw-Zeeland een aardbeving met de kracht van 6,3 op de schaal van Richter die 185 mensen het leven kostte. Vooral het centrum waar veel historische gebouwen waren was hevig getroffen.

Locatie en diepte

De aardbeving was mogelijk naschok van een eerdere aardbeving in 2010 met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. De aardbeving van 2010 was sterker van kracht op de schaal van Richter dan de aardbeving in 2011 maar minder schadelijk. De aardbeving in 2011 was veel schadelijker omdat die dichter bij het centrum lag en minder diep in de grond.

2010 2011
7,1 op de schaal van Richter 6,3 op de schaal van Richter
30 km van het centrum 10 km van het centrum
10 km diep 5 km diep

Gevolgen

De gevolgen van de aardbeving in 2011 waren enorm. De aardbeving kostte 185 mensen het leven waarvan meer dan de helft (115) in het gebouw van Canterbury Television, die instortte en in brand vloog. Daarnaast zijn er veel gebouwen in het centrum verwoest. De schade werd geschat op miljarden euro's.

Op een lege plek in Christchurch hebben mensen van pallets een terrasje gemaakt waar ze naar muziek kunnen luisteren

Wederopbouw

Christchurch is al een aantal jaren bezig met de wederopbouw van de stad. Daar heeft het CERA (Canterbury Earthquake Recovery Authority) plannen voor gemaakt. Die willen van de stad weer een fijne plek maken om te wonen. Om dat te doen hebben ze aan de inwoners om ideeën gevraagd voor de wederopbouw. Daaruit bleek dat de inwoners een groene stad willen hebben met een klein centrum waar veel te doen is. Ook wouden ze dat het centrum makkelijk bereikbaar zou zijn.

Voor de wederopbouw heeft de gemeente een plan gemaakt om aan die eisen te voldoen. Op de gebouwen die gerepareerd moesten worden hebben ze een schildering gemaakt. een soort van graffiti. Vervolgens sloopte ze of repareerden ze het gebouw. Zo kwamen er veel lege plekken in de stad. Op die lege plekken mochten de inwoners in samenwerking met de gemeente plekken maken waar mensen samen konden komen en leuke dingen kunnen doen.

Bronnen

Cloke, P., & Conradson, D. (2018). Transitional organisations, affective atmospheres and new forms of being-in-common: Post-disaster recovery in Christchurch, New Zealand. Transactions of the Institute of British Geographers, 43(3), 360–376. https://doi.org/10.1111/tran.12240

CERA (2012), Central City Recovery Plan, Christchurch: Canterbury Earthquake Recovery Authority.

Dalziel, P. and Saunders, C. (2011), “Regional Development Before and After an Earthquake: The Canterbury New Zealand Experience,” AERU, Lincoln University, New Zealand.

ter Voorde, M. (2011, 23 februari). Aardbevingen in Christchurch. Geraadpleegd op 4 november 2019, van https://www.nemokennislink.nl/publicaties/aardbeving-in-christchurch

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aardbeving_Christchurch_2011&oldid=741682"