16 kwadraat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
16 kwadraat
Zestienkwadraat Rijn.jpg
16 kwadraat op de Rijn
Boot informatie
Lengte 6,00 m
Lengte_waterlijn
Breedte 1,92 m
Diepgang 0,80 m
Massa ca. 450 (zeilklaar) kg
Bemanning 2 personen
Materiaal_romp hout
Materiaal_rondhout
Sw 108,5 (toeruitvoering 113)
Rya pn
Status
Tuigage sloep-tuigage
Zeiloppervlakte 16 m²
Grootzeil 12 m²
Fok 4 m²
Genua
Spinnaker
Gennaker
Organisatie
Architect Hendrik Bulthuis in samenwerking met de technische commissie van de NNWB
Jaar 1931
16m2 zeilteken.svg
Zeilteken van de 'streepklasse'
Website
https://www.16m2.nl/
Portaal Portaalicoon Binnen- en zeevaart

De 16 kwadraat (162) is zeg maar de grotere versie van de BM. De boot wordt dan ook onterecht BM genoemd. Het ontwerp is ook van Hendrik Bulthuis in samenwerking met de technische commissie van de Noord-Nederlandse Watersportbond (NNWB).

De zestienkwadraat is een middelgrote open zeilboot van 6 meter lang. Het heeft een sloepgetuigd grootzeil van 12 m² en een fok van 4 m². Dat is samen 16 m² en daar dankt het ook zijn naam aan. Het is geschikt voor recreatief zeilen en zeillessen op de binnenwateren van Nederland. De zestienkwadraat is ook een tweemans-wedstrijdklasse binnen het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond.

Bouw

Net als de BM is de 16 kwadraat opgebouwd uit latten die genageld zijn op de spanten. In 1939 is het ontwerp aangepast. De kiel is toen vervangen door een vinkiel met aangehangen roer. Bij de boten van na 1954 werd de hoeveelheid ballast (lood) in de kiel nauwkeurig gemeten. Daar duidt ook het streepje onder de boog van het zeilteken op. Dat werd de streepklasse genoemd. Doordat de boot een vaste kiel heeft en 0,80 m diep steekt, is de boot niet geschikt voor ondiep water, maar is het wel stabiel. De 16 kwadraat is sloep-of gaffelgetuigd, waarbij de gaffel bij gehesen tuigage boven de top van de mast uitsteekt.

De vorm van de romp kan op wateren als het IJsselmeer zorgen voor buiswater (opspattend water).

Ze worden tegenwoordig ook in polyester gebouwd, maar deze boten mogen niet meedoen aan officiële wedstrijden.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=16_kwadraat&oldid=766364"