Verbeter WikiKids vandaag nog!
Noto Emoji KitKat 1f386.svgNoto Emoji v2.034 1f386.svg Wij wensen onze lezers fijne feestdagen. Noto Emoji v2.034 1f386.svgNoto Emoji KitKat 1f386.svg
Stem nu opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Fok (zeil)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1. Fok, 2. Kluiver

Een fok is een voorzeil op een zeilboot.

Op moderne, langsgetuigde zeilboten is de fok het zeil dat vóór de mast gehesen wordt. De fok wordt meestal met een soort klikhaken (leuvers) bevestigd aan het voorstag. De voorstag is de kabel die vanaf de boeg naar de top van de mast loopt en de mast helpt overeind te houden samen met de twee zijstagen. De fok wordt onderaan vastgezet op de punt van de boot (op de boeg). Vervolgens wordt de bovenste punt van de fok bijna naar top van de mast gehesen. Meestal heeft de fok een kleiner oppervlak dan het grootzeil (maar voor de speciale voorzeilen van moderne schepen kan het wel groter zijn).

Vóór de fok (1) kan eventueel nog de kluiver (2) worden gevoerd. Deze is kleiner dan de fok.

Bij veel wind kan de fok verwisseld worden voor een kleine fok of stormfok.

Staat er juist weinig wind, dan gebruikt men de grotere genua.

Fok (rood) bij dwarsgetuigd schip

Op dwarsgetuigde schepen (volschip of ander vierkantgetuigd schip) is de fok het onderste dwarsgetuigde zeil aan de voorste mast.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fok_(zeil)&oldid=752668"