Verbeter WikiKids vandaag nog!
Christmas ball icon.pngChristmas tree icon 1.png Wij wensen onze lezers fijne feestdagen. Christmas tree icon 1.pngChristmas bell icon.png
Stem nu opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2022

BM

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BM of Bergumermeer
De Jan van Gent gevonden de gezonken zeilboot Jan van Gent werd gevonden d…, Bestanddeelnr 902-7871.jpg
Oude BM, met gestreken mast
Boot informatie
Lengte 4,75 m
Lengte_waterlijn
Breedte 1,50 m
Diepgang 0,80 m
Massa 450 kg
Bemanning 2 personen
Materiaal_romp
Materiaal_rondhout
Sw
Rya pn
Status
Tuigage Torengetuigd
Zeiloppervlakte 11,80 m²
Grootzeil 8,80 m²
Fok 3,00 m²
Genua
Spinnaker
Gennaker
Organisatie
Architect Hendrik Bulthuis
Jaar 1928
BM zeilteken.jpg
Website
Portaal Portaalicoon Binnen- en zeevaart

De Burgumer Mar (Fries voor Bergumermeer), meestal afgekort tot BM (ook wel BM-er genoemd) is een zwaardzeilboot met een zeiloppervlak van 11,8m². Het is de kleine variant van de latere 16 kwadraat die ook door Hendrik Bulthuis werd ontworpen. De BM ontstond in 1928, gebouwd van houten latten. Kapper Hendrik Bulthuis uit Burgum bouwde in 1928 het eerste exemplaar. Hij gebruikte hiervoor een zelfontwikkelde bouwmethode, waarbij de huid (buitenkant) van de boot wordt opgebouwd uit smalle houten latten. Deze lattenconstructie maakte het mogelijk om vrij complexe ronde vormen te maken, wat de constructie van zeilboten een grote boost gaf.

Door de lamellenconstructie zijn er veel BM's gebouwd. Waarschijnlijk omdat botenbouw geen werk van Bulthuis was, is de BM geen bijzondere klasse als het om zeilen gaat. Er zijn al lange tijd geen zeilwedstrijden meer geweest voor de BM en de plaats van de Burgumer Mar in de zeilvaart is grotendeels ingenomen door de Schakel (zeilboot), die bijna dezelfde afmetingen heeft, en de 470, die wat dieper steekt, maar die zeilde op de Olympische Spelen.

Het zeilteken is gemaakt met de hoofdletters BM, gevolgd door een nummer.

Het zwaard (een soort plank) wordt midden in de boot in de zwaardkast naar beneden gestoken en geeft meer stabiliteit. De mast wordt overeind gehouden door 3 stalen kabels (stagen) en staat in een mastkoker op ongeveer een derde van de bootlengte gerekend vanaf de boeg.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=BM&oldid=749677"