Škoda

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Škoda (automerk)

Škoda nieuw.png

Jaren
Voorganger 1895 Laurin & Klement

1925 machinefabriek Škoda

Opvolger Škoda Auto, sinds 2000 onderdeel van Volkswagen Groep
pk
0-100
Topsnelheid
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer
Een Škoda Octavia III.

Škoda is een automerk uit Tsjechië.

Škoda is opgericht in 1859 als wapenfabriek. In 1895 werd de fietsenfabriek van Laurin & Klement opgericht; Op de fiets monteerde ze een Bosch motor en creëerde zo de eerste motorfiets. Deze twee bedrijven gingen in 1924 samen als autofabriek en zo is Skoda het op-3-na-oudste automerk. De oprichter(s) van Skoda auto's waren Václav Laurin, Václav Klement en Emil Škoda. Het hoofdkantoor staat nog altijd in Mladá Boleslav, Tsjechië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten ze onder dwang van de bezetter Nazi-Duitsland oorlogsvoertuigen en onderdelen voor wapens. De geallieerden hebben het fabriekcomplex plat gebombadeerd in mei 1945. Vrij snel daarna werd de fabriek weer opgebouwd. Škoda Works werd in 1948 staatseigendom (communistisch) en raakte daardoor technisch achterop met de westers merken. De val van het communisme met de Fluwelen Revolutie bracht grote veranderingen teweeg in Tsjechoslowakije, en de meeste industrieën werden geprivatiseerd en uiteindelijk in 2000 werd Škoda onderdeel van Volkswagen Groep (dat heet ook wel VAG). Daarbij zitten Volkswagen, Bugatti, Audi, Seat, Porsche, Lamborghini, Bentley, Scania en Škoda.

Škoda-auto's worden in meer dan 100 landen verkocht en in 2018 bereikte de totale wereldwijde verkoop 1,25 miljoen stuks.

Škoda had net als Volkswagen in 2015 sjoemelsoftware, waardoor de uitstoot van CO2 lager uitkwam dan in werkelijkheid het geval was. Dit schandaal zorgde ervoor dat veel auto's teruggeroepen moesten worden, wat natuurlijk veel geld kostte.

Het bedrijf was intussen ook al begonnen met het maken van elektrische auto's.

Huidige modellen

Showroom

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Škoda&oldid=839127"