Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Édouard Philippe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Édouard Philippe

Édouard Philippe (geboren in Rouen op 29 november 1970) is een politicus en was tussen 15 mei 2017 en 2 juli 2020 premier van Frankrijk onder president Emmanuel Macron. Als premier is hij de opvolger van Bernard Cazeneuve en hij werd zelf opgevolgd door Jean Castex.

Philippe werd in 1970 geboren in Rouen in Normandië. Zijn beide ouders waren docent Frans. Een deel van zijn jeugd woonde hij in Bonn in Duitsland. Hij studeerde aan de École nationale d'administration, dat in Frankrijk bekend staat als een instituut voor de elite. In 1994 diende hij in het Franse leger. In die tijd was Philippe politiek gezien erg links. Hij was zelfs lid van de Parti socialiste (PS, te vergelijken met de Nederlandse PvdA of SP). Later werd hij rechtser en verliet hij die partij. In 2002 werd hij dan ook lid van de rechtse UMP. Tussen 2004 en 2010 was Philippe advocaat en werkte hij bij kernenergiegigant Areva. Vanaf 2010 was Philippe burgemeester van Le Havre. In 2014 werd hij herkozen.

Bij de presidentsverkiezingen van 2017 steunde hij in eerste instantie Alain Juppé, maar toen die de voorverkiezingen verloor van François Fillon steunde Philippe Fillon. Toen Fillon in opspraak kwam, trok Philippe zich terug. Uiteindelijk werd Emmanuel Macron president en Philippe premier. Een van zijn belangrijkste aandachtspunten als premier zal het hervormen van de arbeidsmarkt zijn.

Philippe is getrouwd en heeft drie kinderen.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Édouard_Philippe&oldid=625344"