Urfa
Urfa is een stad in het Zuidoosten van Turkije. Er wonen rond de 390.000 mensen. Urfa ligt op een vruchtbare vlakte, aan drie kanten liggen bergen. Er wordt veel katoen en boter verkocht. 75 kilometer naar het zuiden ligt Syrië.
Naam
Urfa heeft vele namen. Het stond vroeger bekend als Edessa. Ook wordt het wel eens geschreven als Oerfa. Şanlıurfa is de lange, officiële naam van de stad. Dat wordt ook wel los geschreven, als Şanlı Urfa. In het Koerdisch noemen ze het Riha en dat gebruiken de inwoners dan ook vaak.
Geschiedenis
Urfa bestaat al duizenden jaren. Het wordt als eerste vermeld in het Aramees, dan heet het nog Urhai. Volgens de Bijbel leefde Abraham op de plaats van het huidige Urfa. In de 3e eeuw voor Christus veroverde Alexander de Grote het. Hij noemde het Edessa, dat was ook de naam van de hoofdstad van Macedonië, waar Alexander koning van was. In 150 werd Edessa christelijk. Daarna werd het een belangrijke stad voor het christendom, maar in de 7e eeuw kregen de islamitische Arabieren de stad in handen. In 1030 wisten de Byzantijnen de plaats te veroveren, maar in 1086 werd de stad weer islamitisch.
Nauwelijks tien jaar later, in 1098, veroverde de kruisvaarders Edessa, zij stichtten het graafschap Edessa met als hoofdstad, je raadt het al, Edessa. Edessa kreeg het erg moeilijk, het lag erg ver het land in en werd omringd door de islamtische Seldsjoeken. Het was dan ook niet gek, dat in 1147 de stad weer islamitisch werd. Daardoor vertrok de Tweede Kruistocht, maar die zou stranden voor Damascus.
Later werd het een getouwtrek tussen verschillende landen, maar in 1637 veroverden de Ottomanen de stad en die bleven hem tot 1919 beheersen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd bijna alle christelijke inwoners gedood. Het kwam bij Turkije, waar het nog steeds bij hoort.
Bezienswaardigheden
De belangrijkste bezienswaardigheid is de citadel, die erg groot is en boven de hele stad uitsteekt. Ook een 17e eeuws moskee trekt de aandacht, maar verder zijn er geen bezienswaardigheden om te noemen.