Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Wereldliteratuur: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Wereldliteratuur''' noemt men het geheel van literaire teksten die ook buiten de eigen landsgrenzen en het eigen taalgebied invloed uitoefenen en...')
 
(geen verschil)

Huidige versie van 15 mei 2020 om 10:36

Wereldliteratuur noemt men het geheel van literaire teksten die ook buiten de eigen landsgrenzen en het eigen taalgebied invloed uitoefenen en veel worden gelezen, al dan niet in vertaling.

Traditioneel duidde de term op de verschillende nationale literaire canons. De Duitse dichter Goethe gaf het in de 19e eeuw de ruimere betekenis van een literatuur die mensen van verschillende culturen met elkaar verbond. In het begin van de eenentwintigste eeuw konden studenten aan Amerikaanse, en later aan Europese universiteiten wereldliteratuur bestuderen als onderdeel van de vergelijkende (comparatieve) literatuur. Enkele bekende schrijvers en docenten zijn David Damrosch (What Is World Literature?), Theo D'haen (The Routledge Concise History of World Literature) en Martin Puchner (Norton Anthology of World Literature).

Bron

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wereldliteratuur&oldid=616931"