Tyrannosaurus Rex: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 27: Regel 27:
   
 
== Ontdekking ==
 
== Ontdekking ==
De eerste ‘resten’ van de Tyrannosaurus werden waarschijnlijk in 1874 gevonden door Arthur Lakes bij Golden in Colorado. De Tyrannosaurus Rex had toen hij daar gevonden werd één tand in zijn bek zitten. Degene die de eerste skeletdelen van de Tyrannosaurus Rex vond, was Edward Drinker Cope. Hij vond de skeletdelen in het jaar 1892.
+
De eerste ‘resten’ van de Tyrannosaurus werden waarschijnlijk in het jaar 1874 gevonden door Arthur Lakes bij Golden in Colorado. De Tyrannosaurus Rex had toen hij daar gevonden werd één tand in zijn bek zitten. Degene die de eerste skeletdelen van de Tyrannosaurus Rex vond, was Edward Drinker Cope. Hij vond de skeletdelen in het jaar 1892.
   
 
== Lichaam info ==
 
== Lichaam info ==

Versie van 23 mrt 2020 13:37

Dialog-stop-hand.svg Niet bewerken alsjeblieft!
Een gebruiker doet met dit artikel mee aan de SuperSchrijfwedstrijd 2020. Dat betekent dat iemand graag zelf aan dit artikel wil werken. Bedankt voor je begrip!
Applications-office.svg
Tyrannosaurus Rex
Tyrannosaurus
Uitgestorven
Leefgebied Noord-Amerika
Leefomgeving Waarschijnlijk Bossen en savannen
Behoort tot de Tyrannosauridae
Portaal Portal.svg Biologie

De Tyrannosaurus Rex (ook wel T-Rex) is één van de vele Dinosaurussen die in het late Krijt-tijdperk heeft geleefd. Tyrannosaurus betekent: "Tiranhagedis". De Tyrannosaurus is ongeveer 12 meter lang, 5,5 meter hoog en weegt 6½ ton! Hij heeft een kop van 120 centimeter breed, met tanden erin die wel 30 centimeter lang konden worden! Tyrannosaurus is een tweevoetige dinosaurus.

Tijdperk

De Tyrannosaurus Rex leefde in het Krijt-tijdperk. Dat is ongeveer 65 miljoen jaar geleden.

Leefgebied

Hij leefde in Noord-Amerika in de bossen, op de toendra's, aan het strand en in dichte naaldwouden.

Soort

De Tyrannosaurus Rex is een geslacht van de theropode dinosauriërs. In het jaar 1905 werd het type soort van het geslacht benoemd: de Tyrannosaurus Rex, wat koning-tiransauriër betekent. Er zijn nog wel andere soorten binnen het geslacht gevonden en benoemd, maar meestal wordt de T. rex als de enige echte soort gezien.

Leefperiode

De Tyrannosaurus Rex leefde zo ongeveer zeventig tot zesenzestig miljoen jaar geleden, tijdens het latere Krijt-Tijdperk, in het westelijke deel van het Noord-Amerika van nu.

Ontdekking

De eerste ‘resten’ van de Tyrannosaurus werden waarschijnlijk in het jaar 1874 gevonden door Arthur Lakes bij Golden in Colorado. De Tyrannosaurus Rex had toen hij daar gevonden werd één tand in zijn bek zitten. Degene die de eerste skeletdelen van de Tyrannosaurus Rex vond, was Edward Drinker Cope. Hij vond de skeletdelen in het jaar 1892.

Lichaam info

De Tyrannosaurus Rex was warmbloedig en ademde met behulp van longzakken die telkens verse lucht in één richting door de longen te persen. Ook al hadden de volwassen dieren schubben, de jonge Tyrannosaurus Rexen hadden waarschijnlijk simpele veren over hun lichaam om warm te blijven. De tyrannosaurus Rex kon best wel snel lopen, maar sommige mensen ( die in de T. Rex zijn gespecialiseerd ) zijn het er niet over eens of hij door z’n zware gewicht ook kon rennen. De meeste skeletten van Tyrannosaurus Rexen hebben een heup hoogte van 3,50 meter. Dat is hoger dan dat jij bent! De kop stak zelfs nog een halve meter boven de horizontaal gehouden rug. Heel lang kwamen onderzoekers er niet achter hoe lang de Tyrannosaurus Rex echt was, omdat er sommige van de achterste staartwervels ontbraken. Daardoor werd de lengte geschat op elf tot veertien meter.

Grootste

De zwaarste Tyrannosaurus Rex ooit gevonden, genaamd Sue, zou zo'n 9000 kilo hebben gewogen. De schedel van dit enorme exemplaar is maar liefst anderhalve meter lang. Let op. Dit is wel een uitzondering. Een gemiddelde Tyrannosaurus Rex zou 'slechts' 6000 tot 8000 kilo hebben gewogen. Natuurlijk was/waren ook deze gigant(en) ooit heel klein geweest. Wanneer ze uit hun ei kropen, moeten ze minder dan tien kilo hebben gewogen. Maar de aandoenlijk kleine Tyrannosaurus Rexjes werden rap groot. Uit onderzoek blijkt dat de jonkies met name in hun tienerjaren (tussen de tien en twaalf en zeventien en achttien jaar in het bijzonder) heel snel groeiden. Dan konden ze in een jaar tijd wel 1000 kilo zwaarder worden.

Voedsel

De Tyrannosaurus Rex eet eigenlijk alleen vlees. Dus heel veel andere Dinosaurussen die er in de tijd van de Tyrannosaurus Rex ( het late krijt ) waren, waren niet veilig als er een Tyrannosaurus Rex langs ze liep. De Tyrannosaurus Rex had namelijk ook een heel goed reuk vermogen. Maar er waren ook heel veel andere Dinosaurussen die wel tegen de Tyrannosaurus Rex op konden.

Natuurlijke vijanden

De Tyrannosaurus Rex was een best wel grote en sterke Dinosaurus, maar er waren ook heel veel andere Dinosaurussen die wel tegen de Tyrannosaurus Rex op konden. En niet alleen sommige Dinosaurussen waren sterker dan de Tyrannosaurus Rex. Want volgens onderzoekers is de Tyrannosaurus Rex ( en natuurlijk ook de andere Dinosaurussen ) uitgestorven door een meteoriet die op de Aarde terecht kwam, en heel veel zwavel op wierp. Daardoor kregen de planten etende Dinosaurussen geen nieuwe planten meer, waardoor ze uitstierven, waardoor de Vleeseters en Aaseters ook geen nieuw vlees meer kreeg, waardoor ze óók uitstierven. De Dinosaurussen die dat wel hadden overleefd, stikten alsnog omdat de planten geen nieuwe zuurstof gaven, omdat de meeste van hun dood waren.

Aaseter of Vleeseter

Als de Tyrannosaurus Rex tenminste joeg. Want dat laatste is helemaal niet zo aannemelijk als u misschien denkt. De dinosaurus moest ongetwijfeld flink eten om zijn lichaam te kunnen onderhouden. Maar de jacht vergde ook weer heel veel van zijn lichaam. Daarom is het helemaal niet zo’n gek idee dat de Tyrannosaurus Rex helemaal niet of zelden joeg. Wellicht schoof hij gewoon bij andere dinosaurussen aan en was hij geen jager, maar een aaseter. Met zijn imposante verschijning moet het tenslotte niet heel lastig zijn geweest om de prooi van andere jagers af te pakken. Toch is uit recentelijk onderzoek gebleken dat de Tyrannosaurus Rex hoogstwaarschijnlijk zijn eigen boontjes moest doppen. Hij zou simpelweg niet in de gelegenheid zijn geweest om prooien te stelen: deze waren al weg voor hij het wist. Toch zou de Tyrannosaurus Rex niet heel actief gejaagd hebben. Dat kostte waarschijnlijk teveel energie. Het is aannemelijker dat hij zijn prooi opwachtte en deze zodra de gelegenheid zich voordeed, greep.

Snelste?

Dat de Tyrannosaurus Rex een verschijning was om een blokje voor om te gaan, mag vaststaan. Maar stel dat we opeens oog in oog met zo’n gigant zouden staan. Zouden we het dan met succes op een rennen kunnen zetten? De wetenschap is er nog niet helemaal uit hoe snel de Tyrannosaurus Rex was. Tenslotte moest het beest natuurlijk wel alle kilo’s meeslepen. Het is niet aannemelijk dat de Tyrannosaurus Rex kon rennen. Waarschijnlijk waren snelle, kleine stapjes de beste manier voor Tyrannosaurus Rex om een beetje vaart te maken. Hoe hard de dinosaurus exact kon lopen, blijft onduidelijk. Maar waarschijnlijk niet veel sneller dan een mens, vertelde Nature. Dat wil dus niet zeggen dat Tyrannosaurus Rex in zijn tijd voortdurend achter de feiten aanliep. In de tijd van de Dino leefden genoeg Dinosaurussen die ook niet zo snel konden lopen en dus prima op het menu van de Tyrannosaurus Rex pasten. Handig!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tyrannosaurus_Rex&oldid=602461"