Tweede Kamer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

De Tweede Kamer en de Eerste Kamer vormen samen de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden: het Nederlandse parlement. De Tweede Kamer is belangijker dan de Eerste Kamer, hier worden veel beslissingen over Nederland genomen.

Er zitten 150 leden in de Tweede Kamer. Zij heten Kamerleden of volksvertegenwoordigers. De Kamerleden zijn verspreid over 15 politieke partijen. Politieke partijen zijn groepjes mensen die hetzelfde over veel dingen denken: Je hebt christelijke partijen, liberale partijen, sociaal-democratische partijen, enzovoorts.

Wetten maken en aannemen

De Tweede Kamer kan wetten aannemen. Die kunnen ze zelf hebben bedacht óf ze zijn door de regering bedacht. Leden van de Tweede Kamer kunnen ook vragen stellen aan de regering. Dan moeten ze ook antwoord krijgen. Als de Tweede Kamer een wet heeft aangenomen, wordt deze wet ook nog gecontroleerd door de Eerste Kamer. Zij kijken of de wet wel goed in elkaar zit en er geen foutjes zijn gemaakt.

Verkiezingen & het vormen van de regering

Elke vier jaar kiezen alle volwassenen in Nederland de leden van de Tweede Kamer. Ze stemmen op een kandidaat. Kandidaten horen bij een politieke partij. Hoe meer mensen op een bepaalde partij stemmen, hoe meer zetels deze partij krijgt. Als een partij veel zetels heeft, heeft die meer macht. Na de verkiezingen gaan de partijen met elkaar in overleg. De partij met de meeste zetels begint. De partijen proberen samen het eens te worden over verschillende onderwerpen. Als dat lukt, kunnen ze samen een regering (coalitie) vormen. De partijen die niet in de coalitie zitten, zitten in de (oppositie). Omdat er 150 zetels zijn in de Kamer, probeert de regering altijd in totaal minimaal 76 zetels te hebben, dan hebben ze namelijk de meerderheid. Als de regering de meerderheid heeft, kunnen ze hun plannen makkelijker laten goedkeuren door de Tweede Kamer.

De partijen

Op dit moment zitten er 15 partijen in de Tweede Kamer. Na de laatste verkiezingen, in 2012, waren dit er nog 12. Dat komt omdat er soms ook in partijen ruzie ontstaat. Dan kunnen Kamerleden ervoor kiezen om voor zichzelf verder te gaan, zonder hun partij. Ze splitsten zich dan af.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tweede_Kamer&oldid=370711"