Seksualiteit

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Crystal Clear app kedit.png
Verbeteren
Dit artikel moet nog een beetje verbeterd worden. Wil jij WikiKids helpen? Het zou fijn zijn als je het verbetert.

Seks of voluit seksualiteit is een verzamelwoord voor seksuele gedachtes, seksuele gevoelens die je kunt hebben en seksuele handelingen die je kunt doen. Het verlangen naar het doen van seksuele handelingen zijn seksuele gevoelens. Seksuele handelingen zijn alle dingen die je met je zelf (zoals masturbatie) of met een ander (zoals geslachtsgemeenschap) doet waarbij je een goed gevoel krijgt en waarbij de geslachtsorganen gebruikt worden. Als je seksuele gevoelens voor iemand voelt is het vaak ook zo dat je de ander leuk vindt of er verliefd op bent. Voor sommigen is het dan de bedoeling om een baby te krijgen en deze vervolgens samen op te voeden.


Wie?

Beide geslachten kunnen seks met elkaar hebben: dat betekent dat een man en een vrouw seks met elkaar kunnen hebben, maar ook twee mannen of twee vrouwen. Maar alleen een man en een vrouw kunnen een kindje krijgen.

Nederland

In Nederland is het verboden om seks te hebben met iemand die jonger is dan 12 jaar. Tussen de 12 en 16 jaar ligt dat anders. Als iemand die tussen de 12 en 16 jaar oud is, kunnen de ouders daarvan aangifte doen bij de politie. Als dat gebeurt, zal het meisje of jongen waar het om gaat ook worden gehoord door de politie. Daarna beslist de rechter of het strafbaar is wat er gebeurt. Als een meisje van 15 seks heeft met haar vriendje van 16, zal dat geen problemen opleveren. Maar als degene waarmee ze seks heeft bijvoorbeeld 30 jaar is, kan het wel een probleem worden. Vanaf 16 jaar is het sowieso toegestaan om seks te hebben, zolang het maar vrijwillig gebeurt.

België

In België is het strafbaar om seks te hebben met iemand die jonger is dan 16 jaar, ook als degene waarmee iemand seks heeft ermee instemt. Als iemand van jonger dan 14 jaar gepenetreerd wordt, dus als een jongen met zijn penis het lichaam van een ander binnengaat, wordt dit voor de wet altijd als verkrachting gezien, ook al is de jongere het ermee eens.

Dit geldt in principe ook voor jongeren van jonger dan 16 jaar, maar als beide jongeren ermee instemmen en er weinig of geen leeftijdsverschil is, is het meestal geen probleem. Onder de 18 jaar kunnen jongeren ook niet bestraft worden. Als een jongere hiervoor toch wordt aangeklaagd, is het jeugdrecht van toepassing. Pas als de rechter zegt dat een jongere in gevaar is (geweest), kan een straf worden gegeven

Videoclip

Bronnen

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Seksualiteit&oldid=659736"