Schuifmaat

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 3 nov 2023 om 18:18 (Categorie:Kerndoel33 toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schuifmaat
Het gebruik van de schuifmaat

Een schuifmaat is een meetinstrument of een stuk (meet)gereedschap, bijvoorbeeld om diktes van assen en bouten te meten, maar ook de binnenmaat van een buis.

Ook is het mogelijk om de dieptemaat van een gat in een voorwerp te meten.

Door de extra maatverdeling bij de bek is het mogelijk tot op tienden van een millimeter te kunnen meten.

De meetbek die op de tekening om de moer klemt is voor het meten van de buitenmaat. Aan de bovenkant zitten twee 'hoorntjes' waarmee je de binnenmaat kunt meten. Rechts komt een stift eruit die bedoeld is voor het meten van de diepte.

Je hebt ook schuifmaten met een digitale uitlezing.

Uitleg:

Vernier caliper.svg

De genummerde onderdelen zijn

  1. Buiten grote kaken: gebruikt om de buitendiameter van een voorwerp (zoals een holle pijp) of de breedte van een voorwerp (zoals een staaf) of de diameter van een voorwerp (zoals een bol) te meten.
  2. Binnen kleine kaken: gebruikt om de binnenwaartse diameter van een voorwerp te meten (zoals een holle cilinder of pijp).
  3. Dieptesonde/stift: gebruikt om de diepte van een voorwerp (zoals een kleine beker) of een gat in een voorwerp te meten.
  4. Hoofdschaal (metrisch, mm): gemarkeerd op elke millimeter en helpt bij het meten van de lengte tot op 1 mm nauwkeurig.
  5. Hoofdschaal (Imperial, inch): aangegeven in inches en fracties.
  6. Vernier-schaal of noniusschaal (metrisch, mm): geeft metingen tot 0,1 mm of beter.
  7. Vernier-schaal (imperiaal, inch): geeft metingen in fracties van een inch.
  8. Klemschroef: wordt gebruikt om een ​​beweegbaar deel te blokkeren om een ​​gemakkelijke overdracht van een meting mogelijk te maken.

De schuifmaten in het voorbeeld tonen een eerste aflezing op de metrische schaal van ongeveer 2,475 cm ->2,4 cm afgelezen vanaf de hoofdschaal (4) plus ongeveer 0,075 cm vanaf de noniusschaal (6).

Als de meetbek geheel gesloten is, dan hoort de noniusschaal ook op nul te staan. Vaak is dat niet het geval, bijvoorbeeld door slijtage of door warmte invloeden. De afwijkende 'nulmeting' moet van de meting van het voorwerp worden afgetrokken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schuifmaat&oldid=824830"