Ruimteraket: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(33 tussenliggende versies door 8 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
Dit is een artikel over ruimteraketten. Een '''ruimteraket''' is een vervoermiddel om te reizen in de ruimte, dat wil zeggen buiten de aarde.
 
{{pabo}}
 
   
 
== '''De geschiedenis''' ==
 
== '''De geschiedenis''' ==
  +
[[Bestand:Tijdlijn van de geschiedenis .jpg|miniatuur|355x355px|Hier zie je een aantal van de belangrijkste punten uit de geschiedenis nog een keer, maar dan in een tijdlijn]]
 
De eerste gemaakte raketten in de geschiedenis lijken erg op de vuurpijlen die afgeschoten worden met Oud & Nieuw. Deze raketten werden afgeschoten met buskruit. Dit is een mengsel dat bij verbranding zorgt voor een explosie. Hieronder staan een aantal belangrijke personen en gebeurtenissen op een rijtje:
 
De eerste gemaakte raketten in de geschiedenis lijken erg op de vuurpijlen die afgeschoten worden met Oud & Nieuw. Deze raketten werden afgeschoten met buskruit. Dit is een mengsel dat bij verbranding zorgt voor een explosie. Hieronder staan een aantal belangrijke personen en gebeurtenissen op een rijtje:
   
- Tussen 1564 en 1642 leefde Galileo Galilei. Hij was een Italiaanse natuurkundige en wiskundige. Hij was het grote voorbeeld voor Isaac Newtons ideeën.
+
- Tussen 1564 en 1642 leefde [[Galileo Galilei]]. Hij was een Italiaanse natuurkundige en wiskundige. Hij was het grote voorbeeld voor Isaac Newtons ideeën.
   
- Tussen 1642 en 1727 leefde Isaac Newton. Hij was een Engelse natuurkundige en wiskundige. Hij ontdekte de drie wetten van Newton, die belangrijk zijn voor het ontwerpen en bouwen van raketten.
+
- Tussen 1642 en 1727 leefde [[Isaac Newton]]. Hij was een Engelse natuurkundige en wiskundige. Hij ontdekte de drie wetten van Newton, die belangrijk zijn voor het ontwerpen en bouwen van raketten.
   
- Tussen 1857 en 1935 bedacht de Russische wetenschapper Tsiolkovski dat hij een raket wilde bouwen op vloeibare brandstof.
+
- Tussen 1857 en 1935 bedacht de Pools - Russische wetenschapper [[Konstantin Tsiolkovski]] dat hij een raket kon bouwen op vloeibare brandstof.
   
-Tussen 1882 en 1945 bouwde en testte de Amerikaanse wetenschapper Goddard de eerste raket op vloeibare brandstof ter wereld.
+
-Tussen 1882 en 1945 bouwde en testte de Amerikaanse wetenschapper [[Robert Hutchings Goddard]] de eerste raket op vloeibare brandstof ter wereld.
   
  +
- In de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) is het idee uitgevonden om explosieven te vervoeren in een raket. Later werden ook satellieten vervoerd, zoals de Spoetnik 1.
- Op 12 april 1961 werd de Russische astronaut Gagarin de eerste man in de ruimte.
 
   
  +
- Op 3 november 1957 werd het hondje [[Laika (hond)|Laika]] het eerste levende wezen in de ruimte.
- Op 21 juli 1969 maakte Neil Armstrong een wandeling op de maan.
 
  +
 
- Op 12 april 1961 werd de Russische astronaut [[Joeri Gagarin]] de eerste man in de ruimte.
  +
 
- Op 21 juli 1969 maakte [[Neil Armstrong]] een wandeling op de maan. Zie ook [[Apolloprogramma|Apollo programma]].
  +
  +
- In de periode van 1970-1980 ontwikkelde de [[National Aeronautics and Space Administration|NASA]] [[Space Shuttle|Space Shuttles]]. Het verschil met raketten is dat spaceshuttles herbruikbaar zijn.
   
 
== '''Hoe ziet een ruimteraket eruit?''' ==
 
== '''Hoe ziet een ruimteraket eruit?''' ==
[[Bestand:Saturnus V .jpg|miniatuur|429x429px|links|Hier zie je de ruimteraket Saturnus V. Zoals je ziet, heeft deze ruimteraket drie trappen. ]]
+
[[Bestand:Saturnus V .jpg|miniatuur|450x450px|links|Hier zie je de ruimteraket Saturnus V. Zoals je ziet, heeft deze ruimteraket drie trappen.]]
 
 
De buitenkant van een ruimteraket is gemaakt van sterk, maar licht materiaal, zoals titanium of aluminium. De buitenkant van de raket heeft een beschermend laagje dat ervoor zorgt dat de warmte buiten blijft en de kou binnen blijft.
+
De buitenkant van een ruimteraket is gemaakt van sterk, maar licht materiaal, zoals [[titanium]] of [[aluminium]]. De buitenkant van de raket heeft een beschermend laagje dat ervoor zorgt dat de warmte buiten blijft en de kou binnen blijft.
   
De raket bestaat uit verschillende onderdelen die trappen genoemd worden. Elke trap heeft eigen motoren en brandstof. Op het moment dat de brandstof van een trap op is, raakt hij los van de rest van de raket en reist hij niet meer mee naar de eindbestemming.
+
De raket bestaat uit verschillende onderdelen die trappen genoemd worden. Elke trap heeft eigen motoren en brandstof. De eerste trap heeft grote startmotoren. Deze startmotoren zorgen ervoor dat de ruimteraket gelanceerd kan worden.
   
De belangrijkste onderdelen voor de astronauten zijn de servicemodule en commandomodule. In de servicemodule zitten lucht en water voor de reis. De commandomodule is eigenlijk het'huis' van de astronauten. In dit gedeelte zit het apparatuur om het ruimtevaartuig te besturen. Bij de terugreis naar de aarde is de commandomodule het enige onderdeel van de ruimteraket dat terugreist naar de aarde.
+
De belangrijkste onderdelen voor de astronauten zijn de <span style="text-decoration:underline">servicemodule</span> en <span style="text-decoration:underline">commandomodule</span>. Deze onderdelen zitten in het bovenste gedeelte van een ruimteraket.
   
  +
In de servicemodule zit lucht en water voor de reis. De commandomodule is eigenlijk het 'huis' van de astronauten. In dit gedeelte zit de apparatuur om het ruimtevaartuig te besturen. Bij de terugreis naar de aarde is de commandomodule het enige onderdeel van de ruimteraket dat terugreist naar de aarde.
Een ruimteraket heeft ook hele grote motoren die ervoor zorgen dat de raket de ruimte ingeschoten kan worden. In de raket zitten ruimtes met brandstof in dit geval is dat benzine.
 
   
 
== '''De lancering''' ==
 
== '''De lancering''' ==
[[Bestand:Krachten ruimteraket.jpg|miniatuur|399x399px]]
+
[[Bestand:Krachten bij de lancering .jpg|miniatuur|400x400px|
  +
  +
Een lancering, waarbij de zwaartekracht en aandrijvingskracht een belangrijke rol spelen. ]]
  +
 
Op aarde hebben we te maken met de [[zwaartekracht]]. Als wij in de lucht springen, zorgt de zwaartekracht ervoor dat we niet blijven zweven. De zwaartekracht trekt ons weer terug naar de grond. Bij de lancering van een ruimteraket trekt de zwaartekracht de ruimteraket naar de grond. De grond is stevig, waardoor de ruimteraket niet door de grond zakt. Doordat de zwaartekracht even hard trekt als de grond terugduwt, blijft de ruimteraket op zijn plek staan.
  +
 
Om de ruimteraket in beweging te krijgen, is een andere kracht nodig. Deze kracht wordt de aandrijvingskracht of stuwkracht genoemd. Deze kracht duwt de ruimteraket harder de lucht in dan de zwaartekracht de ruimteraket naar de aarde terugtrekt. Hierdoor komt de ruimteraket in beweging. De aandrijvingskracht wordt veroorzaakt door de verbranding van brandstof. Doordat de brandstof verbrandt, ontstaan er hele hete gassen. Deze gassen komen met een hoge snelheid uit de uitlaatpijp, waardoor er een explosie ontstaat. Deze explosie duwt de raket met een hoge snelheid naar de ruimte.
  +
  +
In de eerste trap van een ruimteraket zit een grote ruimte gevuld met brandstof. Door de verbranding van deze brandstof komen hete gassen vrij. Deze gassen komen door de uitlaatpijp naar buiten en zorgen voor de aandrijvingskracht. De tweede trap van een ruimteraket heeft net als de eerste trap grote motoren. Ook deze trap heeft een ruimte met brandstof.
  +
  +
== '''Wist je dat?''' ==
  +
De raket komt niet helemaal aan in de ruimte. Na de lancering raakt de brandstof van de eerste trap op. Op dat moment valt deze trap weg van de rest van de raket. Dit gebeurd later ook met de tweede trap. Uiteindelijk bereikt alleen de bovenkant met de servicemodule en commandomodule van de raket de eindbestemming.
   
  +
== Bronnen ==
Op aarde hebben we te maken met de zwaartekracht. Als wij in de lucht springen, zorgt de zwaartekracht ervoor dat we niet blijven zweven. De zwaartekracht trekt ons weer terug naar de grond. Bij de lancering van een ruimteraket trekt de zwaartekracht de ruimteraket naar de grond. De grond is stevig, waardoor de ruimteraket niet door de grond zakt. Doordat de zwaartekracht even hard trekt als de grond terugduwt, blijft de ruimteraket op zijn plek staan.
 
  +
*Benson, T. (2015). ''Payload Systems''. Opgehaald op 1-11-2017 van https://spaceflightsystems.grc.nasa.gov/education/rocket/payload.html
  +
*Esa Kids. (2014). ''Hoe werkt een lanceerraket?'' Opgehaald op 19-10-2017 https://www.esa.int/esaKIDSnl/SEMB94XDE2E_Technology_0.html
  +
*Hall, N. (2015). ''Newton’s Laws of Motion.'' Opgehaald op 3-11-2017 van https://www.grc.nasa.gov/www/k-12/airplane/newton.html
  +
*Hitt, D. (2010). ''What Was the Saturn V?''. Opgehaald op 1-11-2017 van https://www.nasa.gov/audience/forstudents/k-4/stories/nasa-knows/what-was-the-saturn-v-k4.html
  +
*Kersbergen, C., & Haarhuis, A. (2015). ''Natuuronderwijs inzichtelijk''. Bussum: Uitgeverij Coutinho
  +
*Kespert, D., & Baker, D. (2014). ''Astronautenschool''. Hilversum: Fontaine Uitgevers B.V.
  +
*Koenen, S. (2012). ''Ruimteschip aarde.'' Amsterdam: Overamstel Uitgevers.
  +
*National Aeronautics and Space Administration. (2011). ''How rockets work.'' Opgehaald op 19-10-2017 van https://www.nasa.gov/pdf/153415main_Rockets_How_Rockets_Work.pdf
  +
*National Aeronautics and Space Administration. (2011). ''Rockets History''. Opgehaald op 19-10-2017 van https://www.nasa.gov/pdf/153410main_Rockets_History.pdf
  +
*National Aeronautics and Space Administration. (2015). ''Rocket parts''. Opgehaald op 19-10-2017 van https://spaceflightsystems.grc.nasa.gov/education/rocket/rockpart.html
  +
*Rogers, L. (2008). ''It’s ONLY Rocket Science- an introduction in Plain English''. New York: Springer Science.
  +
*Spilsbury, L., & Spilsbury R. (2016). ''Vlieg naar mars!'' Etten-Leur: Corona.
  +
*Tate, K. (2012). ''NASA's Mighty Saturn V Moon Rocket Explained (Infographic)''. Opgehaald op 3-11-2017 van https://www.space.com/18422-apollo-saturn-v-moon-rocket-nasa-infographic.html
   
  +
[[Categorie:Ruimtevaart]]
Om de ruimteraket in beweging te krijgen, is een andere kracht nodig. Deze kracht wordt de aandrijvingskracht genoemd. Deze kracht duwt de ruimteraket harder de lucht in dan de zwaartekracht de ruimteraket naar de aarde terugtrekt. Hierdoor komt de ruimteraket in beweging naar de ruimte. De aandrijvingskracht wordt veroorzaakt door de verbranding van benzine. Doordat de benzine verbrandt, ontstaan er hele hete gassen. Deze gassen komen met een hoge snelheid uit de uitlaatpijp, waardoor er een explosie ontstaat. Deze explosie duwt de raket met een hoge snelheid naar de ruimte.
 

Huidige versie van 14 dec 2023 om 12:18

Dit is een artikel over ruimteraketten. Een ruimteraket is een vervoermiddel om te reizen in de ruimte, dat wil zeggen buiten de aarde.

De geschiedenis

Hier zie je een aantal van de belangrijkste punten uit de geschiedenis nog een keer, maar dan in een tijdlijn

De eerste gemaakte raketten in de geschiedenis lijken erg op de vuurpijlen die afgeschoten worden met Oud & Nieuw. Deze raketten werden afgeschoten met buskruit. Dit is een mengsel dat bij verbranding zorgt voor een explosie. Hieronder staan een aantal belangrijke personen en gebeurtenissen op een rijtje:

- Tussen 1564 en 1642 leefde Galileo Galilei. Hij was een Italiaanse natuurkundige en wiskundige. Hij was het grote voorbeeld voor Isaac Newtons ideeën.

- Tussen 1642 en 1727 leefde Isaac Newton. Hij was een Engelse natuurkundige en wiskundige. Hij ontdekte de drie wetten van Newton, die belangrijk zijn voor het ontwerpen en bouwen van raketten.

- Tussen 1857 en 1935 bedacht de Pools - Russische wetenschapper Konstantin Tsiolkovski dat hij een raket kon bouwen op vloeibare brandstof.

-Tussen 1882 en 1945 bouwde en testte de Amerikaanse wetenschapper Robert Hutchings Goddard de eerste raket op vloeibare brandstof ter wereld.

- In de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) is het idee uitgevonden om explosieven te vervoeren in een raket. Later werden ook satellieten vervoerd, zoals de Spoetnik 1.

- Op 3 november 1957 werd het hondje Laika het eerste levende wezen in de ruimte.

- Op 12 april 1961 werd de Russische astronaut Joeri Gagarin de eerste man in de ruimte.

- Op 21 juli 1969 maakte Neil Armstrong een wandeling op de maan. Zie ook Apollo programma.

- In de periode van 1970-1980 ontwikkelde de NASA Space Shuttles. Het verschil met raketten is dat spaceshuttles herbruikbaar zijn.

Hoe ziet een ruimteraket eruit?

Hier zie je de ruimteraket Saturnus V. Zoals je ziet, heeft deze ruimteraket drie trappen.

De buitenkant van een ruimteraket is gemaakt van sterk, maar licht materiaal, zoals titanium of aluminium. De buitenkant van de raket heeft een beschermend laagje dat ervoor zorgt dat de warmte buiten blijft en de kou binnen blijft.

De raket bestaat uit verschillende onderdelen die trappen genoemd worden. Elke trap heeft eigen motoren en brandstof. De eerste trap heeft grote startmotoren. Deze startmotoren zorgen ervoor dat de ruimteraket gelanceerd kan worden.

De belangrijkste onderdelen voor de astronauten zijn de servicemodule en commandomodule. Deze onderdelen zitten in het bovenste gedeelte van een ruimteraket.

In de servicemodule zit lucht en water voor de reis. De commandomodule is eigenlijk het 'huis' van de astronauten. In dit gedeelte zit de apparatuur om het ruimtevaartuig te besturen. Bij de terugreis naar de aarde is de commandomodule het enige onderdeel van de ruimteraket dat terugreist naar de aarde.

De lancering

Een lancering, waarbij de zwaartekracht en aandrijvingskracht een belangrijke rol spelen.

Op aarde hebben we te maken met de zwaartekracht. Als wij in de lucht springen, zorgt de zwaartekracht ervoor dat we niet blijven zweven. De zwaartekracht trekt ons weer terug naar de grond. Bij de lancering van een ruimteraket trekt de zwaartekracht de ruimteraket naar de grond. De grond is stevig, waardoor de ruimteraket niet door de grond zakt. Doordat de zwaartekracht even hard trekt als de grond terugduwt, blijft de ruimteraket op zijn plek staan.

Om de ruimteraket in beweging te krijgen, is een andere kracht nodig. Deze kracht wordt de aandrijvingskracht of stuwkracht genoemd. Deze kracht duwt de ruimteraket harder de lucht in dan de zwaartekracht de ruimteraket naar de aarde terugtrekt. Hierdoor komt de ruimteraket in beweging. De aandrijvingskracht wordt veroorzaakt door de verbranding van brandstof. Doordat de brandstof verbrandt, ontstaan er hele hete gassen. Deze gassen komen met een hoge snelheid uit de uitlaatpijp, waardoor er een explosie ontstaat. Deze explosie duwt de raket met een hoge snelheid naar de ruimte.

In de eerste trap van een ruimteraket zit een grote ruimte gevuld met brandstof. Door de verbranding van deze brandstof komen hete gassen vrij. Deze gassen komen door de uitlaatpijp naar buiten en zorgen voor de aandrijvingskracht. De tweede trap van een ruimteraket heeft net als de eerste trap grote motoren. Ook deze trap heeft een ruimte met brandstof.

Wist je dat?

De raket komt niet helemaal aan in de ruimte. Na de lancering raakt de brandstof van de eerste trap op. Op dat moment valt deze trap weg van de rest van de raket. Dit gebeurd later ook met de tweede trap. Uiteindelijk bereikt alleen de bovenkant met de servicemodule en commandomodule van de raket de eindbestemming.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ruimteraket&oldid=830430"