Postzegel

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 31 mrt 2024 om 15:45
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eerste postzegel ooit

Een postzegel is een plakkend papiertje met een geldwaarde erop aangegeven. Deze zegels worden uitgegeven door het postbedrijf dat de post bezorgd. In Nederland is dat PostNL. Op bepaalde punten kun je deze zegels kopen. Het postbedrijf stempelt het poststuk (brief, pakje) af voordat het wordt verzonden als bewijs en controle dat je porto of frankeerkosten hebt betaald voor de verzending van je post.

Hoeveel postzegels je moet plakken hangt af van de waarde die erop is aangegeven. In een tabel kan opgezocht worden welke waarde je op een poststuk moet (laten) plakken voor een bepaalde gewichtsklasse of dat het poststuk in het eigen land of naar een ander land gestuurd moet worden. Dat noemen ze het posttarief of frankeertarief.

Postzegels bestaan al vanaf 1840 (de eerste postzegel werd in Groot-Brittannië uitgegeven) en worden ook door veel mensen gespaard. Postzegels zijn er in vele kleuren en met bijzondere afbeeldingen gemaakt.

Naast de gewone postzegels heb je ook Kinderpostzegels, kerstpostzegels en rouwpostzegels.

Eerste Nederlandse postzegel

Emissie 1852

De eerste Nederlandse postzegel was van 27 december 1851. Het waren zegels van 5, 10 en 15 cent met de beeltenis van Koning Willem III kijkend naar rechts (en profil). De eerste zegels werden gedrukt vanaf een handgegrafeerde plaat met honderd zegels tegelijk. Het handgeschepte papier had watermerken voor elke zegel in de vorm van een posthoorn. De zegels waren nog niet geperforeerd (kartelrandje) en moesten door de loketbediende worden losgeknipt.

Postzegels sparen

Het verzamelen van postzegels (filateli), wordt door vele mensen al lang gedaan. Je kunt op allerlei manieren sparen. Bijvoorbeeld per land, of per soort afbeeldingen zoals sporten en dieren. Sommige verzamelaars sparen op hele specifieke kenmerken, zoals zegels uit een bepaalde serie en vanaf verschillende drukplaten. Postzegelverzamelaars zijn vaak aangesloten bij een vereniging die ook wel (ruil)beurzen organiseerd, waarbij men zegels kan veilen of op zoek gaan naar een zegel die nog ontbreekt in de collectie.

Elk jaar wordt er een catalogus (bijvoorbeeld van in Nederland uitgegeven zegels) uitgegeven waarin je de gegevens van een zegel kunt opzoeken en waar vaak ook de verzamelaarswaarde in staat. Voorheen konden albums met gespaarde zegels best wel wat opleveren, maar de verzamelaarswaarde is behoorlijk gezakt. Ook als hobby loopt de interesse naar postzegels terug.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Postzegel&oldid=850108"