Pijlstaartrog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pijlstaartrog (familie)
Dasyatidae

Blue spotted stingray.jpg

Leefgebied Wereldwijd
Leefomgeving tropische tot gematigde zeewateren, zoet water in Afrika, Azië en Australië
Behoort tot de Kraakbeenachtige vissen (Chondrichthyes), Zoutwatervissen, Vissen
Portaal Portal.svg Biologie

De Pijlstaartrog familie (Dasyatidae), is een deels op de bodem levende haaiachtige of ze 'zweven' door de oceaan. Ze worden wereldwijd gevonden in tropische tot gematigde zeewateren, en een aantal soorten zijn ook doorgedrongen in zoet water in Afrika, Azië en Australië. Pijlstaartroggen komen zeer zeldzaam voor langs de Nederlandse kust en in de Zeeuwse wateren. Een enkeling is waargenomen bij Texel in de Waddenzee.

Ze hebben afgeplatte borstvinschijven die variëren van ovaal tot ruitachtig van vorm. Hun algemene naam komt van hun zweepachtige staarten, die veel langer zijn dan de schijf. Ze hebben geen rug- en staartvinnen. De snuit is kort met bijna rechte opstaande randjes. Gemiddeld 90-110 cm (tot 150 cm of langer). Rug grijs tot groenbruin. Buik is in het midden wit, met rondom brede, donkergrijze randen. De huid is bijna glad. Ze voeden zich met diverse ongewervelde dieren, waaronder kreeftachtigen, inktvissen en andere weekdieren en zowel bodemvissen als vrij zwemmende beenvissen. Ze zetten geen leerachtige eierdozen af zoals andere haaiachtigen, maar zijn eierlevendbarend. Ze kunnen minstens 10 jaar oud worden.

Alle zweepstaartroggen, behalve de stekelvarkenrog (Urogymnus asperrimus), hebben een of meer giftige stekels nabij de basis van de staart, die wordt gebruikt ter verdediging. Om hun slachtoffers te steken, trekken ze met hun staart terwijl de angel eraf valt en in de wond blijft die ze hebben gemaakt. Behalve de snee die ontstaat, komt er ook gif in de wond. De angel van een zweepstaartrog is puntig, scherp met gekartelde randen. Ze variëren in grootte van 0,18 tot 2,0 m of meer in het geval van de kleine pijlstaartrog en de gigantische zoetwaterpijlstaartrog.

Op 4 september 2006 kwam tv-presentator Steve Irwin (ook bekend als 'the Crocodile Hunter') om het leven door een steek in de hartstreek door een Gladde pijlstaartrog (Dasyatis brevicaudata). Dergelijke fatale gevallen komen eigenlijk best zelden voor.

Er zijn 99 soorten pijlstaartroggen bekend, verdeeld onder negentien geslachten

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pijlstaartrog&oldid=799943"