Netiquette

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 16 jun 2022 om 13:56 (→‎Regels)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nettiquette (of netiquette) is een samenvoeging van de woorden netwerk en etiquette. Een netwerk kan het internet of een intranet zijn. Etiquette is het deftige woord voor gedrags- en omgangsregels. De nettiquette gaat over richtlijnen en gedragsregels voor het gebruik van internet en bijbehorende internetdiensten.

Regels

Je hebt voor het internet technische regels en afspraken en omdat internet wereldwijd gebruikt wordt zijn er ook culturele regels nodig zoals je die in het dagelijks leven ook hebt. Echter omdat de bereikbaarheid van elkaar zo groot is geworden, ontmoet je groepen mensen (culturen) die heel anders met elkaar omgaan en andere gewoontes hebben, dan je zelf misschien gewend bent. Wat de ene groep bijvoorbeeld grappig vindt, kan voor een andere groep helemaal in het verkeerde keelgat schieten en mogelijk leiden tot ruzie of zelfs een conflict. Ook afbeeldingen worden niet door iedereen op dezelfde manier gewaardeerd. Wat de een bijvoorbeeld een beetje sexy vindt, kan voor de ander al te bloot en aanstootgevend zijn. Ook onderwerpen als godsdienst en politiek kunnen nogal gevoelig liggen.

Er zijn landen waarbij delen van het netwerk door de overheid worden afgesloten voor de bewoners van dat land. Dat noem je censuur.

De 10 geboden

Op SOFWeb zijn regels te vinden om een goed internetburger te zijn. Simpel gezegd komen deze tien geboden op het volgende neer:

  1. Denk aan het menselijke aspect achter de computer. Achter elk scherm kijken mensen mee.
  2. Houd online dezelfde gedragsregels aan die in het gewone leven ook van je verwacht worden en die je (hopelijk) in je opvoeding hebt meegekregen.
  3. Weet waar je bent in cyberspace; pas je toonzetting (manier van Chatten, mailen enz.) aan bij de omgeving waar je op bezoek bent. Een tekst met alleen HOOFDLETTERS wordt door anderen ervaren als schreeuwen.
  4. Respecteer tijd en bandbreedte van de gebruiker. Niet iedereen is even snel van begrip, of heeft voldoende kennis van zaken. Kinderen moeten nog veel leren en juist ook ouderen die niet zijn opgegroeid met internet hebben meer tijd nodig om dingen te snappen.
  5. Zorg ervoor dat je je goed presenteert online. Niet alleen hoe je eruitziet (op een foto), maar ook hoe je je uitdrukt in tekst zegt iets over hoe je bent. Rechtstreekse (live) videobeelden en bijbehorende geluiden verschillen nauwelijks van je gewone doen en laten.
  6. Deel deskundige kennis. Ga geen onzin of nepnieuws verspreiden.
  7. Help mee aan het binnen de perken houden van 'flames' (het plaatsen van berichten op het internet die aanvallend of beledigend zijn) en laat emotionaliteit voor wat het is.
  8. Respecteer de privacy van anderen. Zeker op gebied van privefoto's wordt daar nogal eens misbruik van gemaakt.
  9. Maak geen misbruik van je macht.
  10. Vergeef andere mensen hun fouten.

Lichaamstaal

Wat mensen nog al eens vergeten is dat in het gewone leven je lichaam voor zeker 70% meedoet als het gaat om het overbrengen van een boodschap. Je houding, gebaren en gezichtsuitdrukking zijn hierbij dus heel belangrijk. Bij een geschreven tekst of zelfs bij een videoverbinding is dat stukken minder. Het daadwerkelijke persoonlijke contact ontbreekt dan. Met emoticons of Smileys kun je dat een beetje opvangen, maar in een zakelijke tekst moet je dat natuurlijk niet doen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Netiquette&oldid=719518"