Moeder Teresa

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 12 aug 2022 om 09:37 (→‎Videoclip)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beeld van moeder Teresa in een kerk

Moeder Teresa deed veel voor goede doelen. Ze zette zich in voor de armste van de armste mensen. Dat was in Calcutta in India, een miljoenenstad waar mensen vaak lagen te sterven op straat. Toen ze werd geboren op 26 augustus 1910 in Skopje kreeg ze de naam Agnes Gonxha Bojaxhiu.

Biografie

Toen ze twaalf was, wist ze voor het eerst dat ze voor God wilde werken. Ze bad heel veel en en sprak over deze gedachten met haar zus en moeder. Als ze 18 werd, nam ze haar beslissing en treedt binnen bij de zusters van Loreto. Hier kiest ze de naam: Moeder Teresa. Op 1 november, vertrekt ze naar India, het land waarvan ze droomt.

Ze wordt naar Calcutta gezonden om lerares te worden. De kinderen houden van haar enthousiasme en vlug telt de school 300 kinderen. Moeder Teresa krijgt echter een nieuwe boodschap van God: ze moet het klooster verlaten om de armste onder de armen te helpen en bij hen te leven. Eerst gaat ze een opleiding volgen voor verpleging. Hoe kan ze anders genezen? Terug in Calcutta gaat zuster Teresa in de sloppenwijken en op de straten, spreekt met de armen en helpt hen. Ze helpt hen om baby's te wassen, hun wonden te reinigen,... Ook helpt ze veel besmettelijke melaatsen die door de familie zijn uitgestoten. Iedere dag loopt moeder Theresa met de zusters van de orde door de straten van Calcutta. Iedereen die verlaten is, of geen huis meer heeft kan bij moeder Theresa terecht.

Zuster Teresa krijgt hierdoor een Indische nationaliteit. Zuster Teresa ziet hoe de groep groeit. Ze weet dat ze eraan kan denken een orde te beginnen: de Zusters van Naastenliefde. Over de hele wereld krijgt ze volgelingen die hetzelfde werk als moeder Theresa willen doen.

Naast tal van andere prijzen won ze in 1971 de Paus Johannes XXIII - vredeprijs, in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede en in 1992 de UNESCO - prijs voor Vredeseducatie.

Wanneer haar gezondheid sterk vermindert in 1996, omwille van ernstige hartproblemen, wil ze niet meer verder doen. Moeder Teresa stierf op 5 september 1997 in Calutta na een hartaanval.

In 2003, slechts zes jaar en zes weken na haar overlijden, werd moeder Teresa zalig verklaard door paus Johannes Paulus II. Hij wilde haar ook meteen heilig verklaard zien, meer de kardinalen wezen dit af omdat dit nog nooit was gedaan in de Rooms-Katholieke Kerk. Voor de mensen in India is zij na Gandhi de grootste Indiër aller tijden.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moeder_Teresa&oldid=725254"