Keramiek

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 8 jan 2022 om 16:28
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Keramiek is een materiaal. Het is géén metaal. Voorwerpen van keramisch materiaal zijn gebakken in een oven. Daardoor zijn ze hard, scherp, maar vaak wel breekbaar. Ook kan keramiek goed tegen hoge temperaturen en bijtende stoffen. Voorbeelden van keramieken zijn bijvoorbeeld aardewerk, porselein en steengoed (net als porselijn heter gebakken, maar het is niet wit en glasachtig), maar je kunt ook denken aan glas en diamanten. Keramiek ontstaat door verhitting (in een oven, maar bijvoorbeeld ook in een vulkaan).

Om de breekbaarheid te verminderen wordt er een zogeheten composiet van gemaakt. Dan wordt er een mengsel gemaakt met een soort vezels.

De vroegste keramiek gemaakt door mensen waren aardewerk voorwerpen (potten of vaten) of beeldjes gemaakt van klei, hetzij op zichzelf of gemengd met andere materialen zoals silica, gehard en gesinterd in vuur. Later werd keramiek geglazuurd en gebakken om gladde, gekleurde oppervlakken te creëren, waarbij de waterdoorlatendheid werd verminderd door het gebruik van een glasachtige, keramische laag bovenop de basiskeramiek (ook wel bisquit-baksel genoemd). Keramiek zijn nu vooral huishoudelijke, industriële en bouwproducten. Er is ook een een grote verscheidenheid aan materialen ontwikkeld voor gebruik in de elektronica, zoals in halfgeleiders of juist als isolatoren (stroom tegenhouder).

Het woord " keramiek " komt van het Griekse woord κεραμικός (keramikos), "van aardewerk" of "voor aardewerk" ,  van κέραμος (keramos), "pottenbakkersklei, tegel, aardewerk".

Toepassingen

  • Keramiek komt het meeste voor als vaatwerk of serviesgoed (vazen, potten, schalen en bekers), maar ook als wand- en vloertegels, riool- of gresbuizen, stenen en dakpannen die van gebakken klei zijn gemaakt.
  • De keramiek (glasachtige) deeltjes kunnen gebruikt worden als slijp of schuurmateriaal.
  • Het wordt ook gebruikt in remblokken van een schijfrem (auto).
  • Ook in de ruimtevaart wordt het vaak gebruikt. Meestal als hitteschild. De Space Shuttle was bijvoorbeeld bekleed met keramische hittebestendige tegels.
  • Keramiek is hard en vaak ook scherp en wordt gebruikt voor speciale messen.
  • Medisch keramiek wordt bijvoorbeeld toegepast bij kronen (tandheelkunde) en vervanging van botdelen (prothese).
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Keramiek&oldid=701387"