Kelten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opmaken
De opmaak van dit artikel (alinea's, leestekens, eerste woord dikgedrukt, categorieën etc.) laat nog te wensen over! Wil jij de opmaak verbeteren?

Wie zijn de kelten?

De Kelten worden gevormd door verschillende stammen en volkeren die maar één ding gemeen hadden met elkaar: de Keltische taal. Een paar volkeren die tot de Kelten behoren zijn:

  • de Galliërs
  • de Ieren
  • de Welsh
  • de Britten
  • Cumbriërs

Vanaf ongeveer 800 voor Christus verspreidden de Kelten zich richting het westen over Europa. In de 6e eeuw voor Christus kwamen er Kelten in Oostenrijk en daarna in Frankrijk. In de 4e eeuw voor Christus was het Keltische rijk het grootste. Ze leefden toen in delen van wat nu Spanje, Portugal, Frankrijk, België, Nederland, Groot-Brittannië, Ierland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië is. In Nederland waren het de Keltische stammen uit Gallië die zich hier vestigden, in Noord-Brabant en Limburg. De Kelten wonen op verschillende plekken in Europa en gingen regelmatig de strijd met elkaar aan. Omdat er vele volkeren en stammen waren en er geen centraal bestuur was en dus geen eenheid, vonden er regelmatig conflicten plaats tussen de stammen onderling.

Hoe leefden de Kelten?

De Kelten hadden verschillende goden waar zij in geloofden. Polytheïsme was een kenmerk van de gehele Keltische cultuur. Elk stam had zijn eigen goden die bij andere volkeren niet zo bekend waren. Een god die niet maar bij één volk bekend was, dat was Daghdha, ook wel: de goede god. Daghdha bepaalde de oogsten en het weer. Ook kon het in oorlog voor een succesvolle strijd zorgen. Er werden offers gebracht om de goden te vereren. Hiervoor hadden zij druïden, ook wel priesters. De natuur was erg belangrijk voor de Kelten. Ze hadden waterbronnen en bepaalde bomen die erg belangrijk waren. Kelten maakten veel heuvelforten. De muren waren gemaakt van hout of steen en daar om heen aarden wallen of greppels om hen te beschermen tegen de vijanden. In een heuvelfort werden huizen gemaakt. Houten ronde huizen van takken en modder, de daken werden gemaakt van stro. Andere huizen werden gemaakt van leem of van natuursteen. Hierin leefden de Kelten samen met de dieren die ze hadden. De Kelten waren goede metaalbewerkers. Ze maakten sieraden, drinkbekers of hoorns en hun wapens waren versierd met allerlei details. Er zijn veel voorwerpen bewaard gebleven door de tijd heen. Hun levensonderhoud bestond vooral uit het fokken van vee en het bebouwen van grond. Ze bewerkten ijzer en zorgden ervoor dat die kennis over hun hele rijk verspreid werd. Ze hadden hun eigen mijnen om de ijzererts uit te verkrijgen. Hiermee konden ze hun eigen wapens maken.

De taal van de Kelten

De Keltische taal komt uit de taalstam Indo-Europees. Het Indo-Europees is zo ongeveer 2500 jaar voor Christus ontstaan in het gebied tussen de Karpathen in Oost-Europa en de Oeral in Rusland. Dit wordt gedacht, omdat er overeenkomsten zijn tussen Keltische plaatsnamen en Griekse plaatsnamen. De taal van de Grieken stamt ook uit de Indo-Europese talen. Er worden nog maar weinig Keltische talen gesproken. Een paar zijn er nog actief, deze leven voort in Bretagne en op de Britse eilanden. Het bretons wordt nog in Bretagne gesproken, dat is een Keltische taal die in de vroege Middeleeuwen werd meegebracht door de Britten die vluchtten van de Britse eilanden voor de Angelen en de Saksen.

De ondergang van de Kelten

Al vroeg kwamen de Romeinen en de Kelten met elkaar in aanraking. De Galliërs plunderden in 390 voor Christus Rome. Jaren laten zorgden de Romeinen voor de ondergang van de Kelten. De Romeinen wilden hun eigen rijk uitbreiden en ze probeerden om de Keltische volkeren te verslaan om hun doel te kunnen bereiken. De onderlinge verdeeldheid tussen de Keltische volkeren maakte het de Romeinen makkelijker om de Kelten te kunnen verslaan. Vanaf ongeveer 100 voor Christus lukte het de Romeinen om een groot deel van de Keltische gebieden in handen te krijgen. Veel Kelten werden hierbij vermoord. Andere werden deel van het Romeinse rijk. Rond de jaren 60 tot 50 voor Christus slaagde Julius Caesar er in om heel Gallië (het huidige Frankrijk) te veroveren. Caesar was namelijk een groot strateeg, hij had al snel door dat de volken misschien wel dezelfde taal spraken maar niet samenwerkten in tijden van oorlog. Daarnaast waren de wapens van de Kelten zwakker dan die van de Romeinen. Ze werden afgemaakt. 200 jaar waren de Keltische volkeren met hun cultuur voor een groot deel verdwenen of opgegaan in de Romeinse cultuur.

De Kelten in Nederland

Van oudsher wordt Nederland gezien als een Germaans land. Vooral bekend als de bakermat van de Bataven. De meningen zijn enigszins bijgesteld. In de afgelopen 20 jaar zijn er in het rivierengebied, het gebied tussen de Maas en de Rijn, archeologische vondsten gedaan die veel lijken op de typische Keltische woongebieden in Zuid-Duitsland en Frankrijk. De theorie op dit moment is dat de inheemse bevolking on het rivierengebied dus Keltisch was. Er woonden mensen genaamd de Eburonen, een Keltische stam. Julius Caesar versloeg deze stam rond het jaar 50 voor Christus.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kelten&oldid=501272"