Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Katwijk aan Zee

Uit Wikikids
Versie door Wouter15Bot (overleg | bijdragen) op 26 nov 2017 om 21:11 (→‎top: clean up, typos fixed: tengevolge → ten gevolge)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Katwijk aan Zee is een vrij rustige, moderne gezins badplaats met een bijna twee kilometer lange boulevard.

Katwijk aan den Rijn is de naam voor het verder landinwaarts gelegen deel van Katwijk, dat geheel aan de kustplaats is vastgegroeid. Per 1 januari 2006 fuseerde de gemeente Katwijk met de twee buurgemeenten Rijnsburg en Valkenburg. In de nieuwe gemeente wonen ruim 60.000 inwoners. Het zeedorp zelf heeft geen zeehaven. De thuishaven van de vissers is IJmuiden. Er is ooit een kanaal van de Rijn naar de zee gegraven (het Mallegat) maar ten gevolge van het Beleg van Leiden is dat onbruikbaar geworden en langzamerhand dan ook dicht gestoven. De Oude Rijn eindigt momenteel als Katwijks kanaal bij twee spuisluizen en het uitwateringskanaal. Een zijtak, het Prins Hendrikkanaal, doet dienst als binnenhaven.

Geschiedenis

Een groot deel van de bebouwing langs de boulevard werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers afgebroken. Dit gebeurde ten behoeve van de aanleg van de Atlantic-wall. De Duitsers hadden zoveel schade aan de woningen toegebracht dat restauratie na de Tweede Wereldoorlog een onbegonnen zaak was. Hiervoor kwam in de plaats een breed opgezette boulevard met een rustige bebouwing. Ook werd de toren van de Andreaskerk, ook wel bekend als de witte kerk vanwege zijn witte kleur, gedeeltelijk afgebroken door een plaatselijke aannemer. Deze was weer in 1952 gerestaureerd.

Dialect

Het Katwijkse dialect, ook wel het Katteks genoemd, was de taal van Katwijk. Het dialect wordt heden nog door de oudere mensen gesproken. Dit jaar is het "Katteks Boûkje" uitgekomen, met daarin veel voorkomende uitspraken en gezegdes in het Katwijkse dialect.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Katwijk_aan_Zee&oldid=499290"