Immigratie

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 2 feb 2024 om 21:32
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Immigratie is het zich vestigen in een ander land of gebied. Zo iemand is niet zomaar een reiziger, nee, het is iemand die vastbesloten is zich in een land voor langere periode of zelfs voor de rest van zijn of haar leven te vestigen (te gaan wonen). Het begrip is het tegenovergestelde van emigratie (wegmigreren).

Eerste en tweede generatie

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen eerste generatie migranten en tweede generatie migranten.

Onder eerste generatie migranten verstaan we de mensen die zelf in het buitenland zijn geboren en in de loop van hun leven naar een ander land zijn verhuisd om hier te gaan wonen.

Eerste generatie migranten spreken vaak alleen de taal van het land waar zij geboren zijn. Het is soms moeilijk om de taal van het land te leren waar zij naar toe verhuizen. Vooral als de persoon al een oudere leeftijd heeft.

Als je als kind wordt geadopteerd kan het ook zijn dat je adoptieouders in een ander land wonen als dat je geboren bent. Omdat je vaak nog jong en klein bent is het dan makkelijker om de nieuwe taal te leren.

Wanneer je een tweede generatie migrant bent, ben je zelf wel in het land geboren waar je woont en woon je hier nog steeds. Ten minste één van je ouders is wel eerste generatie migrant.

Vaak worden tweede generatie migranten tweetalig opgevoed. Zij leren thuis de moedertaal van hun ouder die vaak anders is dan de taal van het land waar zij wonen. Op school leren ze de taal van het land waar zij wonen.

Immigratie naar Nederland

De drie hoofdredenen zijn:

  1. Materiële welvaart (hogere lonen) en sociale zekerheid (uitkering bij werkloosheid; niemand hoeft te gaan bedelen).
  2. Gezinshereniging of vestiging in Nederland in verband met huwelijk.
  3. Politiek asiel door vervolging in het eigen land.

Ook wordt wel genoemd: werkgelegenheid. Maar dat hoeft binnen de Europese Unie geen reden voor blijvende vestiging te zijn, hoewel dat er vaak wel het gevolg van is (denk bijvoorbeeld aan Poolse bouwvakkers).

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Immigratie&oldid=838958"