Goede Vrijdag

Uit Wikikids
Versie door Stef 1999 (overleg | bijdragen) op 17 apr 2014 om 20:36 (Categorie:Pasen toegevoegd met HotCat)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Goede Vrijdag is in het Christendom de herdenkingsdag van Jezus' dood (twee dagen vóór Pasen).

Bij de katholieken

Het rooms-katholicisme viert dit feit met een voorlezing van bijbelteksten besloten met gebeden, waarna de zogeheten kruisverering volgt. Daarna nuttigt de gemeenschap de hosties (stukjes brood, symbool voor het lichaam van Christus), die de vorige dag (Witte Donderdag) zijn geconsacreerd (ingezegend).

Bij de protestanten

In het protestantisme wordt op Goede Vrijdag het avondmaal gevierd, met name 's avonds. Sommigen zouden dit liever naar de Witte Donderdag verplaatsen. Op Goede Vrijdag kan dan, net als in de r.-k.-kerk, een dienst met voorlezing en gebeden worden gehouden. Anderen willen er liever een rust- en gedenkdag van maken. Een vaste lijn is er - althans in Nederland - niet.

Hoezo "Goede"?

Waarom wordt de dag, waarop zoiets vreselijks als de kruisiging van Jezus plaatsvond, eigenlijk "goed" genoemd? Meestal wordt daarmee bedoeld, dat Jezus de zonden der mensheid op zich nam en daarvoor boette met de dood. Nu was de weg naar de hemel, de weg tot God, vrij voor de zondaars. Dat was het goede eraan.

De Matthäus-Passion

Het is ook de dag van de beroemde Matthäus-Passion van J.S. Bach. Goede Vrijdag 1922 werd deze voor het eerst in Nederland, in de Grote Kerk in Naarden, uitgevoerd. Volgens velen klinkt "de Matthäus" daar het mooist. Opvallend veel politici laten zich daar op die dag graag zien.

In het volksleven geldt Goede Vrijdag als een geluksdag. Een kind dat op Goede Vrijdag is geboren staat gelijk met een zondagskind.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Goede_Vrijdag&oldid=329986"