Gazastrook: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(39 tussenliggende versies door 18 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Gazastrook Nederlandstalige kaart.svg|thumb|De Gazastrook]]
[[Afbeelding:Yasser Arafat.jpg|200px|thumb|[[Yasser Arafat]], [[Palestijnen|Palestijns]] vrijheidsstrijder]]
 
  +
De '''Gazastrook''' is een gebied wat ligt in het [[Midden-Oosten]]. De Gazastrook is genoemd naar de stad [[Gaza (stad)|Gaza]]. De Gazastrook is ongeveer 360 km². Dat is iets groter dan het eiland Malta.
De '''Gaza-strook''' is een klein strookje land waar miljoenen [[Palestijnen]] op wonen.
 
Het strookje land is erg klein; het is niet veel groter dan [[Terschelling]] en er wonen miljoenen mensen erg dicht op elkaar.
 
De Palestijnen zijn in oorlog met de [[Israël|Israëliërs]]. Vaak schieten Palestijnse strijders (Hamas) raketten naar Israël, dan bombardeert Israël de Palestijnen en vermoord vele.
 
Iedere actie van Israël krijgt een reactie van de Palestijnen, en iedere actie van de Palestijnen weer een reactie van de Israëliërs.
 
In 2008-2009 (tussen december en januari) zijn er in de Gaza-strook meer dan 1500 mensen omgekomen als gevolg van de bombardementen van het Israëlische leger. 10 Israëliërs kwamen om.
 
   
  +
De Gazastrook grenst aan [[Israël]], [[Egypte]] en de [[Middellandse Zee]]. De hoofdstad is Gaza. De Gazastrook is ongeveer 40 kilometer lang.
==Geld==
 
De Palestijnen zijn een arm volk, ze hebben bijna niets. Toch geven veel landen in de wereld, in bijvoorbeeld het Midden-Oosten maar ook in [[Nederland]], de Palestijnen veel steun. Toen eind 2008, begin 2009, de Israeliers de Palestijnen in de Gazastrook bombardeerden kregen ze ook veel geld van het Westen. Zo konden ze weer beginnen met het opbouwen van hun stad.
 
   
  +
Om de Gazastrook wordt al een hele lange tijd gevochten tussen [[Israël]] en Palestijnse organisaties. De lange geschiedenis hierover is te lezen in het artikel [[Israëlisch-Palestijns conflict]]. Nadat het gebied in 2007 werd veroverd door [[Hamas]], sloot Israël de grenzen van de Gazastrook volledig. (Voorheen was [[Fatah]] aan de macht in de Gazastrook. Fatah was in tegenstelling tot Hamas vanaf 1988 niet meer militant.) Tegenwoordig zijn er maar een paar gecontroleerde grensovergangen.
==Bekende Palestijnen==
 
*[[Yasser Arafat]]
 
   
  +
[[Mensenrechten]][[organisatie]]s hebben kritiek op de afsluiting van de grenzen. Volgens deze organisaties laat Israël belangrijke [[goed (bezit)|goederen]] niet door, waardoor de [[bevolking]] van de Gazastrook [[onder druk zetten|onder druk wordt gezet]]. De regering van Israël spreekt dit tegen en zegt de grenzen gesloten te houden om het land tegen Hamas te beschermen.
{{Beginnetje}}
 
  +
[[Categorie:Israel]]
 
  +
== Operatie al-Aqsastorm ==
[[Categorie:Volken]]
 
  +
{{zie artikel|Dit conflict is onderdeel van het [[Israëlisch-Palestijns conflict]]}}
  +
{{actueel}}
  +
  +
=== Aanleiding ===
  +
Op 27 juli 2023 bestormden 1700 "kolonisten" (Israëli's die op Palestijns grondgebied (oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever) wonen) de [[al-Aqsamoskee]] in Jeruzalem. De moskee is een van de heiligste plekken voor moslims. Het gebouw bevindt zich op de [[tempelberg]]. Het gebouw was al vaker het toneel van confrontaties.
  +
  +
=== Aanval ===
  +
Op 7 oktober 2023 valt Hamas (militante Palestijnen) vanuit de Gazastrook Israël aan vanuit de lucht met zeker 2000 raketten en over de grond. Een dag later vecht [[Hezbollah]] (een militaire en politieke groepering uit [[Libanon]]) ook mee. Deze laatste bestookt Israël met artillerievuur. Er worden ook zo'n 130 burgers en Israëlische militairen door Hamas gegijzeld, volgens gegevens van Hamas en Islamitische Jihad. Leden van Hamas maken ook Israëlische tanks buit. De Israëlische premier [[Benjamin Netanyahu]] noemt de aanval een langdurige oorlog. Men denkt dat [[Iran]] ook betrokken is bij deze aanval. Volgens het Palestijns ministerie voor gezondheid zijn er tot en met de ochtend van 9 oktober al 436 burgerdoden en 2270 gewonden gevallen. Een dag eerder waren er aan Israëlische zijde al 600 doden. Sommige landen hebben lopende ontwikkelingshulp aan de Gazastrook geannuleerd naar aanleiding van de gebeurtenissen. De EU, Nederland en Oekraïne hebben allen gezegd Israël in het conflict te steunen. Israël heeft een totale blokkade van de Gazastrook aangekondigd.
  +
  +
{{User:Rots61/Veelbekeken/Beg}}
  +
[[Categorie:Geografie van Israël]]
 
[[Categorie:Midden-Oosten]]
 
[[Categorie:Midden-Oosten]]
  +
[[Categorie:Geografie van Palestina]]
  +
[[fr:Bande de Gaza]]

Huidige versie van 30 okt 2023 om 09:20

De Gazastrook

De Gazastrook is een gebied wat ligt in het Midden-Oosten. De Gazastrook is genoemd naar de stad Gaza. De Gazastrook is ongeveer 360 km². Dat is iets groter dan het eiland Malta.

De Gazastrook grenst aan Israël, Egypte en de Middellandse Zee. De hoofdstad is Gaza. De Gazastrook is ongeveer 40 kilometer lang.

Om de Gazastrook wordt al een hele lange tijd gevochten tussen Israël en Palestijnse organisaties. De lange geschiedenis hierover is te lezen in het artikel Israëlisch-Palestijns conflict. Nadat het gebied in 2007 werd veroverd door Hamas, sloot Israël de grenzen van de Gazastrook volledig. (Voorheen was Fatah aan de macht in de Gazastrook. Fatah was in tegenstelling tot Hamas vanaf 1988 niet meer militant.) Tegenwoordig zijn er maar een paar gecontroleerde grensovergangen.

Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de afsluiting van de grenzen. Volgens deze organisaties laat Israël belangrijke goederen niet door, waardoor de bevolking van de Gazastrook onder druk wordt gezet. De regering van Israël spreekt dit tegen en zegt de grenzen gesloten te houden om het land tegen Hamas te beschermen.

Operatie al-Aqsastorm

Dit conflict is onderdeel van het Israëlisch-Palestijns conflict
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Aanleiding

Op 27 juli 2023 bestormden 1700 "kolonisten" (Israëli's die op Palestijns grondgebied (oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever) wonen) de al-Aqsamoskee in Jeruzalem. De moskee is een van de heiligste plekken voor moslims. Het gebouw bevindt zich op de tempelberg. Het gebouw was al vaker het toneel van confrontaties.

Aanval

Op 7 oktober 2023 valt Hamas (militante Palestijnen) vanuit de Gazastrook Israël aan vanuit de lucht met zeker 2000 raketten en over de grond. Een dag later vecht Hezbollah (een militaire en politieke groepering uit Libanon) ook mee. Deze laatste bestookt Israël met artillerievuur. Er worden ook zo'n 130 burgers en Israëlische militairen door Hamas gegijzeld, volgens gegevens van Hamas en Islamitische Jihad. Leden van Hamas maken ook Israëlische tanks buit. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt de aanval een langdurige oorlog. Men denkt dat Iran ook betrokken is bij deze aanval. Volgens het Palestijns ministerie voor gezondheid zijn er tot en met de ochtend van 9 oktober al 436 burgerdoden en 2270 gewonden gevallen. Een dag eerder waren er aan Israëlische zijde al 600 doden. Sommige landen hebben lopende ontwikkelingshulp aan de Gazastrook geannuleerd naar aanleiding van de gebeurtenissen. De EU, Nederland en Oekraïne hebben allen gezegd Israël in het conflict te steunen. Israël heeft een totale blokkade van de Gazastrook aangekondigd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gazastrook&oldid=823785"