Fokker

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Artikel wordt nu gemaakt, heb je extra informatie of zie je een taalfout, mag je het best verbeteren ;)
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Het logo van Fokker

Fokker of languit Fokker Aircraft was een Nederlands vliegtuigbedrijf. Het werd opgericht door Anthony Fokker en ging failliet in 1996. Hierna ging het over in Fokker Technologies, die nu vliegtuigonderdelen maakt.

Eerste Wereldoorlog

In de Eerste Wereldoorlog werkte het voor de Duitsers en produceerde het onder andere de zeer effectieve Fokker Dr.I (Driedekker.1) bekend van 'de Rode Baron' Manfred von Richthofen, de Fokker E.II en E.III (Eendekker.2 en Eendekker.3) en de Fokker D.VII (D.7). Er werden nog meer vliegtuigen geproduceerd maar die zijn minder belangrijk dan de toegelichtte vliegtuigen.

Hier werkte het samen met het bedrijf Pfalz. De vliegtuigen van Fokker waren wereldberoemd en vaak heel erg behendig. De fabrieken van Pfalz konden de vliegtuigen echter niet heel stevig bouwen en ze gingen vaak kapot tijdens het landen of opstijgen.

Fokker E.I - E.IV

De Fokker E.I was een nieuw soort vliegtuig, een eendekker. De meeste vliegtuigen in de Eerste Wereldoorlog waren tweedekkers, die waren stabieler. Maar Anthony Fokker kwam toch met het idee om een eendekker te bouwen, de E.I. Het was ook het eerste jachtvliegtuig dat de motor aan de voorkant had, in plaats van aan de achterkant. Hierdoor moest ook een systeem worden ontworpen om ervoor te zorgen dat de machinegeweren niet tegen de propellers schoten. De Engelsen wisten dit systeem pas te kopiëren toen een Duits vliegtuig een noodlanding maakte aan de Geallieerde kant van het westfront. De Britten probeerden ook een eendekker te maken maar die crashte in de testvlucht.

De Fokker E.II was het eerste vliegtuig die jachtvlieggroepen vormde.

De Fokker E.III was van de Eindecker-serie het meest gevreesd en succesvol.

De Fokker E.IV kwam pas aan het einde van de oorlog en kon nauwelijks ingezet worden.

Fokker Dr.I

De Fokker Dr.I

De Fokker Dr.I is een van de bekenste vliegtuigen van Fokker en het bekenste vliegtuig gebruikt door Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. Het werd vooral bekend toen de luchtaas Manfred von Richthofen het ging gebruiken. Hij had maar liefst 80 Geallieerde vliegtuigen neergehaald en kreeg de bijnaam 'de Rode Baron' omdat hij zijn vliegtuig altijd rood schilderde.

Het vliegtuig had maar liefst drie vleugels, was zeer wendbaar maar had een slechte motor die makkelijk uitviel. Alhoewel het het bekendste Duitse vliegtuig van Fokker was, was het niet de beste in de meeste opzichten, dat was namelijk de Fokker D.VII.

Fokker D.VII

De Fokker D.VII was een van de laatste vliegtuigen die door Fokker in de Eerste Wereldoorlog werd gebouwd, in 1918. Het vliegtuig was beter dan elk Geallieerde vliegtuig, zelfs beter dan de Stopwith Camel. Het was het enige vliegtuig die de Geallieerden overnamen van de Duitsers, nadat de Vrede van Versailles werd getekend.

Het prototype V.XI was volgens de Duitse piloten onhandig en oncomfortabel, hierna werd het ontwerp aangepast. Na de aanpassingen veranderde de Duitse piloten van gedachte en vonden ze het het beste vliegtuig wat ze ooit hadden gevlogen. Doordat het in 1918 pas kwam kon het echter niet veel gebruikt worden, maar het wist in de korte tijd wel een beruchte reputatie op te bouwen.

Tweede Wereldoorlog

Ook na de Eerste Wereldoorlog bleef Anthony Fokker niet stilzitten. Hij ging weer terug naar Nederland en begon met het ontwerpen van vervoers-, passagiers-, en ziekenhuisvliegtuigen, zoals de Fokker F.XXXVI en de Fokker F.IV (F.36 en de F.4). Maar Fokker bleef ook militaire vliegtuigen ontwerpen en produceren. Goede voorbeelden zijn de Fokker G.I (Fokker G.1), het beste vliegtuig uit zijn tijd, en de Fokker D.XXI (Fokker D.21). De laatste was zeer succesvol in Nederland en Finland, net als de Fokker C.X Fokker (C.10). Ook was er een project voor een nog betere Fokker D.XXIII (Fokker D.23). Fokker maakte ook bommenwerpers, zoals de sterk bewapende Fokker T.V (Fokker T.5). De meeste vliegtuigen werden door een land (meestal Nederlands of Finland) in de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Er waren veel meer vliegtuigen die Fokker tussen 1919 en 1940 ontwierp maar dit zijn wel de belangrijkste.

Fokker C.X

De Fokker C.X was een lichte bommenwerper en verkenningsvliegtuig uit 1933. Het was een verbeterde versie van de Fokker C.V (Fokker C.5) en was bedoeld om Nederlands-Indië te beschermen tegen mogelijke aanvallers, maar werd vrij snel alweer vervangen en kwam tijdens de Slag om Nederlands-Indië nauwelijks in actie. Het ontwerp werd ook aan de Finse luchtmacht verkocht en daar werden er heel wat van gebouwd. Ze werden gebruikt in de Winteroorlog. Ze waren er zeer succesvol in verkennings- en aanvalsmissies. Ook aan de Spaanse Republiek verkocht, dat waren er echter maar twee en ze werden niet gebruikt doordat Nationalistich Spanje alles snel veroverde in de Spaanse Burgeroorlog.

In Nederland was de Fokker C.X ook vrij effectief, ze konden een duiksnelheid van maar liefst 540 km/h halen!

Het vliegtuig had twee bemanningsleden, een piloot en een waarnemer. Het had twee machinegeweren en kon 400 kilo aan bommen mee, wat het ongeveer gelijk maakte aan de Junkers Ju 87 'Stuka'.

Fokker G.I

Een Fokker G.I in Nederland

De Fokker G.I was een vliegtuig dat kon worden gebruikt als gevechtsvliegtuig, verkenningsvliegtuig, trainingsvliegtuig, lichte bommenwerper en aanvalsvliegtuig. Het was in zijn tijd, 1937, het beste gevechtsvliegtuig van de wereld in veel opzichten. Het had 8(!) machinegeweren in de neus en nog een machinegeweer achterop om aanvallers af te slaan. Het kon 300 kilogram aan bommen mee en kon ook nog eens heel snel voor die tijd, maar liefst 340 km/h. Het had twee sterke motoren maar ondanks dat het onder de klasse 'zwaar gevechtvliegtuig' hoorde was het ook nog zeer wendbaar. In vergelijking met andere gevechtsvliegtuigen uit die tijd was het het sterkste vliegtuig in 1937.

Behalve Nederland waren er ook heel veel andere landen die een G.I hadden besteld: Zweden, Spanje, Finland, Estland en Denemarken. Maar door de Duitse inval van Nederland kon niet één van deze bestellingen worden geleverd, en alle 63 vliegtuigen gingen naar de Koninklijke Luchtmacht.

In Nederland was de Fokker G.I redelijk succesvol en samen met de Fokker D.XXI die iets tegen de Duitse Luftwaffe aan kon richten. Er werden 14 Duitse vliegtuigen neergehaald door de G.I's, maar de meeste G.I's werden neergeschoten, op de grond gebombardeerd of door de Nederlanders afgebrand. Sommigen kwamen in Duitse handen en werden als trainingsvliegtuig gebruikt voor nieuwe piloten.

De G.I is een bekend vliegtuig in Nederland en Duitsland, maar daarbuiten wordt niet veel over dit vliegtuig gesproken en is het zeer onbekend.

Fokker D.XXI

Een Fokker D.XXI in Finland

Wordt aan gewerkt

Fokker T.V

Wordt aan gewerkt

Fokker D.XXIII

Wordt aan gewerkt

Civiele Luchtvaart (1919-1940)

Wordt aan gewerkt

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fokker&oldid=683143"