Chimpansee

Uit Wikikids
Versie door Leenfaas (overleg | bijdragen) op 19 mrt 2024 om 16:05
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chimpansee
Pan troglodytes

Gombe Stream NP Mutter und Kind.jpg

Bedreigd
Leefgebied Afrika
Leefomgeving
Behoort tot de Mensachtigen

Pan troglodytes area.png

Portaal Portal.svg Biologie

Een Chimpansee is een mensaap. Hij leeft in Centraal- en West-Afrika. Zijn nauwste verwant is de bonobo (ook wel dwergchimpansee genoemd). Beide aapsoorten worden beschouwd als de nauwste nog levende verwanten van de mens (mensapen). Het zijn primaten en zoogdieren.

Kenmerken

De chimpansee is een grote, sterke mensaap. Een volwassen chimpansee heeft een schouderhoogte van 100 tot 179 cm en een lichaamsgewicht van ongeveer 35 tot 65 kg. Vrouwtjes wegen gemiddeld 45 kg, mannetjes 55 kg. Het gewicht van chimpansees in gevangenschap ligt over het algemeen h eeft een smalle neus, diepgelegen ogen, opvallende wenkbrauwbogen, grote, ronde oren, een brede bovenkaak en smalle lippen.

De chimpansee is bedekt met lang, zwart haar over het grootste deel van het lichaam en heeft een nagenoeg naakt gezicht met een kleur die varieert van bijna roze (vooral jonge dieren) tot bijna zwart (vooral volwassen dieren). Ook dieren met bijna witte gezichten komen voor. Ook het achterste is kaal. Bij volwassen vrouwtjes is de huid van het achterste gezwollen en roze van kleur.

Een chimpansee kan zichzelf in een spiegel herkennen. Hij weet dat zelf is. hij gaat niet achter de spiegel kijken of er nog een andere aap is

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chimpansee&oldid=848229"