Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Internationaal recht en Argentinië

Benito Mussolini

Uit Wikikids
Versie door Bot61 (overleg | bijdragen) op 31 dec 2021 om 00:05 (Robotgeholpen doorverwijzing: Dictator - Koppeling(en) gewijzigd naar Dictatuur)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Benito Mussolini (links) met Adolf Hitler, 1937.

Benito Amilcare Andrea Mussolini (29 juli 1883 - 28 april 1945) was dictator van Italië van 1922 tot 1943. Mussolini werkte samen met Adolf Hitler.

Geschiedenis van Benito Mussolini

Benito Mussolini is geboren op 29 juli 1883 in Predappio. Hij was toen hij jong was al een lastig jongetje en hij had veel vechtpartijen en messentrekkerij. Die leidden bijna tot een vroegere beëindiging van zijn schooljaren. In zijn jonge jaren was het thuis allemaal niet zo gezellig. De vader van Benito dronk veel en er was thuis ook veel armoede. Zijn ouders maakten ook vaak ruzie. Toen Benito wat ouder was studeerde Benito Mussolini voor onderwijzer. Hij heeft die studie afgemaakt, maar hij heeft maar kort voor de klas gestaan vanwege zijn problemen met vrouwen. Toen heeft Benito Mussolini zich aangesloten bij de socialistische partij van Italië. In 1914 werd Benito Mussolini uit de partij gestoten en werd hij hoofdredacteur bij Avanti(voorwaarts). Later stichtte Benito Mussolini het blad: Il Popolo d'Italia dat leiden uiteindelijk het hart van het Italiaanse fascisme was. In de tijd dat Italië meestreed in de Eerste Wereldoorlog heeft Benito Mussolini het geschopt tot sergeant in het leger. Na

De oorlog kwam in Italië een burgeroorlog van 1919-1922 dat durende tot de koning hem tot premier benoemd Mussolini

In 1922 werd Benito Mussolini minister-president van Italië.

Dictatuur in Italië

Benito Mussolini vormde Italië tot een dictatuur Benito Mussolini wilden al zijn doelen halen. Of er geweld aan te pas moest komen maakte hem niet uit, het moest simpelweg gewoon altijd lukken. Benito Mussolini maakte Italië tot een welvarend land er kwamen heel veel bouwprojecten en door Benito Mussolini kregen heel veel mensen het Beter. Maar wie het niet met hem eens was werd gevangengezet of vermoord.

Deelname aan Tweede Wereldoorlog

Op 10 juni 1940 verklaarde Italië de oorlog aan Frankrijk en Engeland. Bij een bezoek aan Adolf Hitler claimde Mussolini grote gebieden aan de Middellandse zee zoals Corsica Malta en Algerije. Uiteindelijk was Engeland te sterk voor Italië dus kon Engeland de verbindingen met die eilanden/landen behouden bovendien was Italië helemaal niet zo’n sterk land waardoor Italië niet goed kon meestrijden in de Tweede wereldoorlog. In 1941 verklaren Italië en Duitsland de oorlog aan de Verenigde Staten die net de oorlog aan Japan hebben verklaard. Mussolini wordt op 25 juli 1943 gevangen genomen waarna hij door Duitse hulp op 12 september 1943 plotseling wordt bevrijd. Dan wordt hij verenigd met zijn familie en enkele fascisten waardoor hij in noord-Italië de leider van een fascistische republiek onder bescherming van de Duitsers wordt.

De dood van Benito Mussolini

Als in mei 1945 het Duitse rijk valt, valt ook de fascistische republiek van Mussolini. Mussolini probeert met zijn minnares Clara Petacci te vluchten naar Zwitserland. Maar ze worden op 28 april 1945 opgepakt en allebei geëxecuteerd.


Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Benito_Mussolini&oldid=699899"